Croatian Makers liga

Što je Croatian Makers liga?

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Svi sudionici dobit će potrebne robote na posudbu, odnosno u trajno vlasništvo nakon godine dana sudjelovanja.

Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.

Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: 1.-5. i 6.- 8. razred osnovne škole. Natjecanja će se odvijati otprilike jednom mjesečno, a prve discipline biti će praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja i izbjegavanje prepreka.

Početkom svake školske godine otvorili smo novi natječaj za uključenje u Croatian Makers ligu. Tako smo:

  • u 2015./16. školskoj godini smo uključili 220 škola i udruga te podijelili više od 1000 robota diljem Hrvatske
  • u šk. god. 2016./17. uključili smo dodatnih 140 škola, knjižnica i udruga u projekt
  • u šk. god. 2017./18. proširili smo Ligu na više od 500 edukacijskih ustanova u Hrvatskoj
  • u šk. god. 2018./19. na natječaju smo uključili dodatnih 50 škola, knjižnica i udruga te smo ukupno podijelili više od 2750 mBot robota

Trenutno, Croatian Makers liga uključuje više od 550 škola, knjižnica, udruga i drugih edukativnih ustanova u Hrvatskoj te preko 11000 učenika i učenica.

Kako se prijaviti?

Škole i centre koji rade s mladima mogu prijaviti punoljetne osobe uključene u institucionalnu edukaciju mladih. Odgovorne punoljetne osobe odgovaraju i za opremu zaduženu u svrhu natjecanja. Privatne ustanove ili organizacije za koje se plaća školarina ili članarina mogu sudjelovati Ligi, ali će svoju opremu trebati kupiti sami.

Natječaje za uključenje u projekt objavljujemo ciklički. Novosti oko natječaja pročitajte u novostima Croatian Makers lige.

 

Kako ćete dobiti svoje mBotove?

Sudjelovanjem u Ligi svaki sudionik zadužuje svoje mBotove s kojim se druži kroz cijelu natjecateljsku sezonu. U natjecateljskoj sezoni planirano je održavanje 4 kola, natjecanja.

Svi sudionici koji sudjeluju u projektu, na kraju školske godine dobivaju mBotove u trajno vlasništvo!

Podjela mBotova bit će prije početka Lige preuzimanjem u jednom od regionalnih centara Lige, pri čemu će se organizirati i inicijalne radionice za nastavnike i voditelje.

 

Kako je organizirano natjecanje?

Svi sudionici će biti podijeljeni u regionalne grupe i natjecanja će biti organizirana u regionalnim centrima diljem Hrvatske. Dio natjecanja održati će se online iz prostora sudionika natjecanja. Cilj je da svi sudionici iz cijele Hrvatske mogli u jednom poslijepodnevu u toku radnog tjedna odraditi sudjelovanje.

Pri tome je inicijalni plan svake godine barem jedno kolo održati fizičkim dolaskom u centar, a ostatak kola video linkom ili video dokumentacijom- sudionici sudjelovanje mogu obaviti iz svojih škola ili centara.

 

Gdje će se objavljivati rezultati?

Rezultate možete pratiti na web stranici IRIM-a, a često su i medijski popraćeni.

 

Kako pratiti odvijanje i novosti vezane za Croatian Makers Ligu?

Sve novosti oko Lige i nova uključivanja projekt pratite ovdje: Novosti Croatian Makers lige.

POKROVITELJI

pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske

Vijesti iz Croatian Makers lige

Croatian Makers Liga

doniranih robota

uključenih ustanova

uključenih učenika i učenica