fbpx

Digitalni građanin

Razvijanje knjižnica kao digitalnih centara u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Kosovu!

Digitalni građanin je projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM-a) čiji je cilj transformirati javne knjižnice u digitalne inovacijske i obrazovne centre. Projekt će kroz knjižnice učiniti dostupnim modernu edukacijsku tehnologiju odraslima i djeci čime će se omogućiti uvođenje digitalnih vještina u lokalne zajednice. Projekt se odvija uz financijsku potporu Google-a.

Knjižnicama doniramo vrijednu opremu i edukaciju o njezinom korištenju kao i program po kojem će knjižničari dalje moći prenositi novostečena znanja.

U projekt smo uključili knjižnice koje već jesu dio projekta STEM revolucije u knjižnicama ali i nove knjižnice u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Kroz projekt knjižnice opremamo micro:bitovima i mi:node uradi sam kompletima, koji će se moći posuditi i koristiti kod kuće, ali na kojima će knjižnice provoditi besplatne radionice za građanstvo. Dio knjižnica dobit će i 3D printer.

U Hrvatskoj u projektu sudjeluje 120 knjižnica, u BiH i Srbiji po 20 i 10 na Kosovu. Kartu svih knjižnica u projektu pogledajte sa strane.

Projekt je predstavljen na press konferenciji u Zagrebu, 22.11.2018. Prilikom najave projekta istaknuto je kako je Google prepoznao vrijednost ovog projekta jer će bolje pripremiti odrasle (i djecu) za današnje tržište rada i svladavanje korištenja novih tehnologija. Više o predstavljanju projekta pročitajte ovdje.

Detaljnije informacije i prijavnica za knjižnice su ovdje.

Novosti iz projekta