fbpx

Digitalni građanin

Razvijanje knjižnica kao digitalnih centara u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Kosovu!

Digitalni građanin je projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM-a) s ciljem transformacije javnih knjižnica u digitalne inovacijske i obrazovne centre. Kroz projekt smo učinili dostupnom modernu edukacijsku tehnologiju odraslima i djeci i omogućili uvođenje digitalnih vještina u lokalne zajednice. Projekt se odvija uz financijsku potporu Google-a.

Knjižnicama smo donirali vrijednu opremu i edukaciju o njezinom korištenju kao i program po kojem će knjižničari dalje moći prenositi novostečena znanja.

U projekt smo uključili knjižnice koje već jesu dio projekta STEM revolucije u knjižnicama ali i nove knjižnice u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Kosovu.

Kroz projekt knjižnice smo opremili micro:bitovima, BOSON setovima dodataka za micro:bitove i micro:Maqueen robotima koji se mogu posuditi i koristiti kod kuće, ali i na kojima će knjižnice provoditi besplatne radionice za građanstvo. Dio knjižnica smo opremili i 3D pisačima.

U Hrvatskoj u projektu sudjeluje 120 knjižnica, u BiH i Srbiji po 20 i 10 na Kosovu. Kartu svih knjižnica u projektu pogledajte sa strane.

Predstavljanje projekta je bilo 22.11.2018. o kojem možete pročitati ovdje.

Novosti iz projekta