fbpx

Digitalni građanin - knjižnice kao napredni centri za digitalne vještine

Projekt kojim se potiče korištenje digitalnih tehnologija u knjižnicama!

22.11.2018.

U četvrtak, 22.11.2018. na press konferenciji u Zagrebu predstavljen je novi projekt IRIM-a s ciljem uvođenja digitalnih vještina u lokalne zajednice pod nazivom Digitalni građanin!

Ovim projektom kroz javne knjižnice obuhvatit će se djeca i odrasli, a knjižnice će se istovremeno transformirati u digitalne centre za inovacije. U svim uključenim knjižnicama IRIM će donirati modernu edukacijsku tehnologiju koju će korisnici knjižnica, lokalne zajednice moći koristiti.

Projekt je organiziran uz financijsku potporu Google-a, u iznosu od 250 tisuća dolara.

U projekt Digitalni građanin će se uključiti knjižnice koje već jesu dio projekta STEM revolucije u knjižnicama te će se poticati da se razviju u napredne centre za digitalne vještine.

Dodatno, u projekt će se uključiti i nove knjižnice u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu.

U Hrvatskoj će se u projekt uključiti 100 do 120 knjižnica, a još po 20 u BiH i Srbiji i 10 na Kosovu. Knjižnice će digitalnu edukaciju obavljati preko micro:bit platforme, mi:node uradi sam kompleta i uz 3D printere.

Plan je sve knjižnice učiniti centrima za razvoj digitalnih vještina za djecu koja u Hrvatskoj još nisu obuhvaćena programima IRIM-a, kao i ekvivalentnim partnerskim programima u regiji te odraslima kako bi ih bolje pripremili za današnje tržište rada i pomogli im da prevladaju averziju prema novoj tehnologiji.

Projekt je predstavljen 22.11.2018. u Zagrebu. Prilikom predstavljanja, izjavu je dao Stuart Mclaughlin viši regionalni direktor za EMEA regiju, filantropske udruge Google.org:

“Google.org podržava široki niz neprofitnih organizacija diljem svijeta, nudeći tehnologiju za rješavanje društvenih izazova. Razvijanje digitalnih vještina jedno je od najvažnijih područja tvrtke Google, stoga nam je drago što s IRIM-om surađujemo u području digitalnih tehnologija u sklopu društvene integracije društvenih zajednica. Zahvaljujući stečenom znanju, studenti dolaze u situaciju da imaju bolje mogućnosti tijekom profesionalne karijere”

Izjavu je dao i Nenad Bakić, osnivač IRIM-a:

“IRIM je počeo intenzivno djelovati u lokalnim zajednicama kroz javne knjižnice uvođenjem programiranja, pružajući besplatno usluge edukacije programiranja i donirajući micro:bitove kao sredstvo za programiranje javnim knjižnicama, te je neke od njih promovirao u centre za razvoj digitalnih vještina donirajući robote i 3D pisače. Ovom Googleovom potporom IRIM će znatno proširiti ovaj koncept, knjižnice u regiji će razviti u centre za razvoj digitalnih vještina  i pridonijeti stvaranju digitalno naprednog društva.”

Evo i kratke fotogalerije s predstavljanja projekta:

Prijavnicu i detaljnije informacije o sudjelovanju u projektu možete pogledati ovdje.

Druge vijesti iz projekta