fbpx

Digitalni građanin: novouključene knjižnice iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Kosova

U projektu ukupno 170 knjižnica u regiji!

7.1.2019.

English version here.

Digitalni građanin je projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM-a) kroz koji želimo transformirati javne knjižnice u digitalne inovacijske i obrazovne centre.

Krajem studenog otvorili smo natječaj za uključenje knjižnica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije u projekt i donaciju opreme. Interes za sudjelovanjem je bio vrlo velik, a u nastavku pogledajte popis uključenih knjižnica.

U projekt smo uključili sve knjižnice iz projekta STEM revolucija se nastavlja (više od 100 knjižnica) te smo dodatno otvorili prijave i uključili novih 70 knjižnica u regiji.

Izvor fotografije: Dječji odjel Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”, Koprivnica

Odabir novouključenih knjižnica nije bio jednostavan. Ukupno smo zaprimili više od 120 novih prijava knjižnica za sudjelovanjem u projektu, a uključili smo ih 70 (cjelokupni popis novouključenih knjižnica pogledajte ovdje ili na karti sa strane (zasebne karte za svaku državu pogledajte ovdje: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo). Ukupno u projektu Digitalni građanin sudjeluje 170 knjižnica iz regije: 100 knjižnica iz projekta STEM revolucija se nastavlja i novouključene knjižnice navedene iznad.

Novouključenim knjižnicama ćemo u narednim danima poslati početnu opremu (micro:bitove) nakon čega ćemo započeti s prvim ciklusom edukacije knjižničara.

Micro:bitove već možete posuditi u nekim knjižnica, a u drugima će ta mogućnost uskoro biti dostupna. Osim micro:bitova, knjižnice ćemo opremiti i BOSON uradi sam kompletima te ćemo nekim knjižnicama donirati i 3D printere.

Cilj nam je da pomognemo knjižnicama u njihovom razvoju pretvarajući ih u napredne centre digitalnih kompetencija. U njima će odrasli i djeca moći razviti nove vještine i znanja posuđujući i koristeći opremu te će moći sudjelovati na besplatnim edukativnim radionicama kodiranja i digitalnog stvaranja.

Više o radionicama i posudbi tehnologija ćemo objaviti uskoro!

Kako će se projekt razvijati pratite u našim sljedećim objavama!

Druge vijesti iz projekta