fbpx

IRIM pomaže u izradi zaštitnih vizira za medicinsko osoblje – update

Više od 200 3D pisača izrađuje dijelove, uključeno više tvrtki koje doniraju svoje usluge

20.4.2020.

Prošli tjedan je završila prva faza izrade zaštitnih vizira za medicinsko osoblje koje se nosi s koronavirusom.

Donirano je više od 6.500 zaštitnih vizira čime je pokriven dio potreba bolnica u početnoj fazi, a za daljnje potrebe se uključila tvrtka AD plastik s masovnom proizvodnjom i donacijom 50.000 komada.

Inicijativa Hrvatskog studentskog zbora i studenta Slavena Damjanovića uključila je velik dio „uradi-sam“ zajednice (makera) i nekoliko stotina 3D pisača iz cijele Hrvatske koji su donirali svoj rad, materijal i vrijeme za izradu zaštitnih maski.

Inicijativi se priključio i IRIM, kao tvrtke s kojima surađuje iz Zagreba poput Mikrotvornice (3D ispis) i Laserplexxa (lasersko rezanje).

Zaštitni viziri su dio medicinske opreme koje u Hrvatskoj nije bilo dovoljno za potrebe nošenja s pandemijom, a budući da je dio lanaca opskrbe bio prekinut ili u zastoju, problemu se pristupilo inicijativom u dva koraka.

U prvim tjednima zaštitne maske su počeli proizvoditi „makeri“ i tvrtke koristeći opremu koja im je dostupna (3D ispis nosača maski te lasersko rezanje plastičnog vizira) kako bi što prije isporučili potrebnu opremu medicinskom osoblju.

Ovime su pokrivene početne potrebe institucija, dok se polagano prelazilo na drugu fazu inicijative, automatiziranom masovnom proizvodnjom. Tvrtka AD plastik je krenula s injekcijskim prešanjem koje višestruko ubrzava proces te će u kratkom roku izraditi 50.000 komada koje bi trebale pokriti sve daljnje potrebe zdravstvenih institucija.

Detaljnije o cijeloj akciji možete pročitati ovdje.

Ovim putem se želimo zahvaliti svima koji su se uključili u akciju. U nastavku pogledajte nekoliko fotografija proizvodnje i medicinskog osoblja sa zahvalama.

Druge vijesti IRIM-a