fbpx

Izložba „Hrvatska glagoljica“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

IRIM sudjelovao kao partner na izložbi!

17.1.2019.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je od 6. studenog do 15. prosinca trajala izložba Hrvatska glagoljica. Izložbu je posjetilo više od 6500 posjetitelja, a među njima je bilo najviše hrvatskih učenika iz osnovnih škola od Vukovara do Dubrovnika.

IRIM je na izložbi sudjelovao kao partner provodeći sljedeće aktivnosti: 
  • osigurao je tehnologije za izložbu (3D pisač, ProBot, micro:bit)
  • educirao je organizatore izložbe za korištenje tehnologija (ispisivanje i izrada glagoljičnih slova)
  • asistirao je i savjetovao organizatore pri pripremi izložbe

Na pročelju zgrade Nacionalne sveučilišne knjižnice su tijekom izložbe projicirana glagoljična slova pomoću micro:bita (pogledajte sliku sa strane) te su služila kao “putokaz” prema izložbi.

IRIM je educirao organizatore izložbe kako funkcionalno i pravilno koristiti 3D pisače, ProBote i micro:bitove da ispisuju i izrađuju glagoljična slova prema zadanim predlošcima te kako da ih mijenjaju.

Posjetitelji su mogli 3D ispisati straničnik u obliku glagoljičkog slova Iže te programirati slovo koje žele uz ProBot robota i potom ga ispisati.

Posjetitelji su na izložbi, osim navedenih IRIM-ovih tehnologija mogli vidjeti glagoljicu kroz prizmu njezina povijesnog razvoja, tipografije, kulturološkoga utjecaja i suvremene primjene.

Cilj ove velike izložbe bio je na blizak i zanimljiv način ispričati priču o hrvatskoj glagoljici i predstaviti projekt Knjižnice Hrvatska glagoljica.

Detaljnije o izložbi možete pročitati ovdje. U nastavku pogledajte kratku fotogaleriju:

Druge vijesti iz projekta