fbpx

MakeX European Open 2019. - rezultati

Više od 300 sudionika na natjecanju i konferenciji

16.10.2019.

MakeX European Open 2019., napredno natjecanje u eudkacijskoj robotici je održano u subotu 12.10. je u Zagrebu.

Sudjelovalo je 200 natjecatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova koji su programirali robote i rješavali zadatke koristeći logičko razmišljanje, strateško planiranje i rješavanje problema poput pomicanja objekata, praćenja linija, prepoznavanja boja i drugih kompleksnih radnji koje roboti trebaju sami napraviti.

Najuspješniji na natjecanju su bili timovi iz OŠ Gustava Krleca iz Zagreba, tim iz Robotičkog kluba Osijek i tim iz OŠ Julija Klovića iz Zagreba.

Pobjednički timovi su dobili pozivnice za Svjetsko natjecanje koje će se održati krajem studenog u Guangzhou u Kini. Obzirom da je natjecanje bilo međunarodnog karaktera pozivnice su dobili i najbolje rangirani timovi iz Srbije i Kosova, OŠ Svetozara Markovića iz Vranja i Inovacijskog centra Gračanica.  

Pogledajte sve rezutate sa strane.

Ovogodišnja tema natjecanja je bila “Zaštitnik grada” (City Guardian). Natjecatelji su rješavali tematske zadatke s ciljem održavanja i unapređenja fiktivnog grada (štednjom energije, sortiranjem otpada, micanjem prepreka, recikliranjem, itd.

Osim natjecanja, za sve sudionike i druge zainteresirane organizirana je konferencija „STEM revolucija u zajednici“ gdje su sudionici besplatno mogli poslušati zanimljiva predavanja i sudjelovati na radionicama robotike i programiranja (Arduino, Internet of Things tehnologije, mikrokontroleri,…).

MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj, edukacijskoj robotici koje promovira učenje u raznim poljima znanosti i tehnologije potičući suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost ka rješavanju stvarnih problema.

U ovom se natjecanju timovi sastoje od maksimalno dva natjecatelja iz jedne ustanove u jednoj dobnoj skupini. Zadaci i natjecanje su osmišljeni tako da timovi moraju surađivati kod rješavanja zadataka kako bi osvojili što više bodova.

Pogledajte u nastavku kratku fotogaleriju s natjecanja:

Projekt MakeX je sufinanciran sredstvima Zaklade Hrvatska za djecu.

Druge vijesti s MakeX natjecanja