fbpx

Naš novi projekt - "Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora"

Djeca koriste podvodne dronove u istraživanju morskog okoliša i promjena u njemu

6.10.2021.

 

Danas smo objavili novi projekt u partnerstvu s Europskim centrom Wergeland (EWC) iz Norveške, WWF Adria i HGSS-om, uz financijsku potporu i Mate Rimaca pod nazivomGrađanska znanost: mjerenja i promatranja mora“.

Kroz projekt djeca će, koristeći podvodne robote s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom, istraživati svoje morsko obalno okruženje te vršiti zapažanja i bilježiti promjene kroz vrijeme.

Glavna aktivnost će biti konstantno (periodičko) mjerenje temperature duž vodenih stupova na više lokacija u Jadranu, ali će se dokumentirati i situacija na mjestima posebnog interesa kao što su važna staništa, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično.

Mjerenja i vizualni zapisi će stalno biti prezentirani online te će se kroz crowdsourcing stvoriti vrijedan zapis o klimatskim i drugim promjenama koji će biti koristan znanstvenicima u budućnosti.

Osim što se djeca uključuju u prikupljanje vrijednih podataka kod njih se kroz ovakvo uključivanje gradi i osjećaj odgovornosti prema moru te se stvara generacija budućih građana koji su svjesni važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem za vlastite obalne zajednice kao i za šire društvo.

Isto tako izgrađuje se i njihova tehnološka pismenost te se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji. Razvit će se i međupredmetni kurikulum za koji očekujemo da će biti korišten i u predviđenom međunarodnom širenju projekta.

Za sve zainteresirane ustanove koje rade s djecom smo otvorili prijave za iskaz interesa. Rok za prijavu je 17. listopada 2021., a odabir ustanova do 24. listopada 2021. Dostava robota (dronova), početna edukacija (online) i prvo mjerenje: do 7. studenoga 2021.

Detaljnije informacije o projektu i prijavnicu pogledajte na web stranici: https://seas.croatianmakers.hr

Druge vijesti