fbpx

Novi roboti u Croatian Makers ligi i proširenje

Sve uključene ćemo opremiti novim robotima

18.6.2021.

Croatian Makers liga je natjecanje iz robotike, automatike i programiranja za djecu osnovnoškolskog uzrasta – prvi veliki projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u kojem svim uključenim ustanovama doniramo 5 mBot edukacijskih robota, educiramo mentore te tijekom godine organiziramo i provodimo natjecanje, Ligu.

Liga se provodi od 2016. godine, te smo do sada uključili 600 ustanova Hrvatskoj. Inačice ovog projekta se provode u Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. U projektu mogu sudjelovati sve edukativne ustanove koje rade s djecom osnovnoškolske dobi (škole, udruge, knjižnice, dječji domovi, itd.).

Početkom iduće školske godine opremit ćemo ustanove koje već sudjeluju novim robotima, a planiramo i proširenje Lige (uključenje novih ustanova).

U projektu ne moraju sudjelovati samo nastavnici tehničke kulture i informatike, već se mogu prijaviti i drugi (nekoliko nastavnika hrvatskog jezika, razredne nastave i sličnih sudjeluje u Ligi od njenih početaka). Za sve uključene mentore ćemo organizirati uvodne radionice koje će ih pripremiti za rad s djecom i provođenje natjecanja.

Tijekom školske godine provodimo nekoliko natjecanja, kola Lige, u kojima natjecatelji sudjeluju. Kola Lige mogu biti “fizička” kada se sudionici jedne regije zajedno natječu u regionalnom centru ili “online” gdje svi sudionici u svojim ustanovama rješavaju zadatak i snimaju svoja rješenja.

Detaljnije upute i pravila Croatian Makers lige možete pročitati ovdje.

Za prijavu će vam trebati podaci o mentoru/nastavniku koji će raditi s djecom i voditi radionice robotike te podaci o odgovornoj osobi (ravnatelj/ica kod škola, predsjednik/ica kod udruga,…).

Ustanove koje su izrazile interes i koje smo odabrali za sudjelovanje će zaprimiti robote na “posudbu” u trajanju od dvije školske godine, nakon čega će oprema postati njihovo vlasništvo ako se bude koristila za sudjelovanje u aktivnostima projekta.

Prijavnica za sudjelovanje je ovdje:

Druge vijesti iz Croatian Makers lige