fbpx

Odabrani najbolji projekti Generacije NOW 2023./24.

U projektu sudjelovalo 1.500 djece i mladih u ovoj školskoj godini

13.6.2024.

Nakon dva mjeseca izrade projekata na temu „Pametna rješenja za svijet bez prepreka“ odabrani su pobjednici ovogodišnjeg programa Generacija NOW kojeg provodimo u suradnji s Hrvatskim Telekomom.

U ovoj školskoj godini u projektu je sudjelovalo 90 edukativnih ustanova i više od 1500 djece, a njihova kreativnost odrazila se u 91 prijavljenom radu, koji svi redom uz pomoć tehnologije nastoje unaprijediti kvalitetu života osoba s invaliditetom i poteškoćama i pomoći im u savladavanju brojnih izazova s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Rješenja koja su izradili sežu od pametnih štapova za lakše snalaženje u prostoru slijepih i slabovidnih osoba, preko alata za učenje za djecu s poteškoćama u razvoju, komunikacijskih alata za osobe iz autističnog spektra, do pametnih invalidskih kolica te digitalnih rješenje za nepokretne osobe.

Svi pristigli radovi natjecali su se u tri dobne skupine – od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, od petog do osmog razreda te učenici srednjih škola, a šest najboljih iz svake dobne skupine prezentiralo je uživo svoje radove.

Članovi ovogodišnjeg žirija su bili: Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Zlata Paštar, članica vijeća Fonda Desa & Jerko Baković, Darko Rakić, predsjednik udruge Suradnici u nastavi, Marijana Šarolić Robić, potpredsjednica udruge CRO Startup, Josipa Majić, suosnivačica fintecha Revuto, Ivan Rimac, Chief Information Officer (CIO), Barrage, Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma, Paolo Zenzerović, izvršni direktor IRIM-a i Igor Vukasović, direktor Korporativnih komunikacija u Hrvatskom Telekomu i predsjednik ovogodišnjeg žirija.

Prilikom događaja, Igor Vukasović, direktor Korporativnih komunikacija u Hrvatskom Telekomu i predsjednik ovogodišnjeg žirija je ukratko opisao projekt i sudjelovanje ustanova:

„Iznimno je važno kod mladih generacija poticati aktivni pristup društvenim problemima, gdje postaju dio rješenja umjesto pasivni promatrači. Vjerujemo i zalažemo se za svijet istih mogućnosti, a moderne tehnologije su prilika za unaprjeđenje društva. To smo i ove godine mogli vidjeli kroz odlične radove učenika koji ih koriste na uistinu inovativne i društveno korisne načine te je ovogodišnja, osma Generacije NOW pokazala ne samo veliki potencijal i tehničko znanje već i senzibilitet za ovu, goruću društvenu temu“

U Hrvatskoj živi više od 650.000 osoba s invaliditetom, od čega 48% čine osobe starije od 65 godine, 41% osobe radno aktivne dobi, 11% djeca i mladi. Pritom, izvješće Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a procjenjuje kako će više od 2,5 milijarde osoba trebati barem jedno pomoćno tehnološko (assistive technology) rješenje do 2030. godine. Učenici osnovnih i srednjih škola izrađivali su konkretna rješenja upravo iz domene pomoćnih tehnoloških rješenja uz pomoć Neuron, Arduino i Dasduino kompleta te dodatnih DFRobot komponenti. Sva navedena oprema donirana je školama u sklopu programa Generacija NOW, a Hrvatski Telekom za sve uključene osigurao i besplatan internetski pristup.

Sve pristigle radove projekta možete pogledati ovdje, a u nastavku pogledajte najbolje radove:

Odabrani radovi

Pogledajte i fotogaleriju s događaja:

Druge vijesti iz projekta