fbpx

Održano je Superfinale Croatian Makers lige 2022./23.

Na događaju sudjelovalo 225 natjecatelja

24.5.2023.

Croatian Makers liga, natjecanje iz robotike i programiranja za djecu osnovnoškolske dobi, se u ovoj školskoj godini održala u 4 kola natjecanja, a IRIM je za najbolje organizirao Supefinale koje se održalo danas, 24.5. u “online” obliku.

Sudjelovalo je 225 natjecatelja iz 61 natjecateljske ekipe, a najbolji su bili u mlađoj dobnoj skupini (1. – 4. razred OŠ) OŠ Ivane Brlić Mažuranić Rokovci Andrijaševci i u starijoj (5. – 8. razred OŠ) Foto Film Video Amateri Luke.

Tema za ovu školsku godinu je morski svijet. Ove sezone Lige robot je svoje morsko putovanje započeo na plaži te put nastavio ploveći između otoka, stijena i brodova. Uz pomoć dupina, uspješno je zaronio i istražio morsko dno gdje je pronašao kartu s blagom.

Karta ga je odvela, kroz nevrijeme i gusare, do velikog, zelenog otoka na kojem žive papige, majmuni i zmije te su natjecatelji na Superfinalu trebali isprogramirati da robot uspješno istraži otok u potrazi za skrivenim blagom.

Za uspješno ispunjavanje ovog zadatka, natjecatelji su trebali programirati da robot samostalno vozi, prati liniju, koristi RGB diode, izbjegava prepreke koristeći ultrazvučni senzor, prepoznaje oznake koristeći kameru za umjetnu inteligenciju te na kraju ispisuje tekst na ekranu kamere.

Natjecanje se provelo online, preko Zoom platforme, a rezultate svih natjecatelja pogledajte ovdje.

Prema rezultatima, u mlađoj dobnoj skupini 1. mjesto je osvojio tim iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić Rokovci Andrijaševci (mentor Ivan Dejanović), 2. mjesto tim iz Foto-film-video amateri Luke (mentor Mladen Božić) i 3. mjesto tim iz Udruge informatičara požeko-slavonske županije (mentorice Ljiljana Miletić i Sanja Grabusin).

U starijoj dobnoj skupini 1. mjesto je osvojio tim iz Foto-film-video amateri Luke (mentor Mladen Božić), 2. mjesto tim iz OŠ Cestica (mentorica Mirjana Voćanec) i 3. mjesto tim iz OŠ Vladimira Nazora, Pazin (mentor Darko Suman).

Svi učenici i njihovi mentori su osvojili vrijedne nagrade:

  • za 1. mjesto 3D pisač Prusa Mini za svakog člana tima
  • za 2. mjesto Boson starter kit + micro:bit + micro:Maqueen Lite za svakog člana tima
  • za 3. mjesto Dasduino beginner kit za svakog člana tima

Za kraj, napravili smo jednu grupnu fotografiju svih sudionika:

Zahvaljujmo svima na sudjelovanju i čestitamo najboljima!

Druge vijesti