fbpx

Počelo je 3. kolo Croatian Makers lige - prvo fizičko kolo u ovoj školskoj godini

Robotička natjecanja u 39 regionalnih centara Hrvatske

10.2.2023.

Od 7. do 16. veljače se održava treće kolo Croatian Makers lige, natjecanje u edukacijskoj robotici i programiranju s micro:Maqueen Plus robotima i kamerama za umjetnu inteligenciju.

Za sudjelovanje u natjecanju je prijavljeno više od 490 natjecateljskih ekipa te očekujemo više od 1900 učenika i učenica koji će sudjelovati.

Ovo kolo je prvo “fizičko” u školskoj godini 2022./23. Organizirano je tako da se svi sudionici sastaju u 39 regionalnih centara u Hrvatskoj te istovremeno rješavaju zadatke (popis svih domaćina i lokacija natjecanja je ovdje).

Tema Lige za ovu školsku godinu je morski svijet, a u ovom kolu robot pliva s različitim morskim životinjama te roni sve do morskog dna gdje pronalazi kartu s blagom.

Kako bi uspješno riješili zadatak, sudionici trebaju isprogramirati robota da samostalno prati liniju, koristi RGB diode, reproducira melodiju, koristi ultrazvučni senzor i kameru za umjetnu inteligenciju (prepoznavanje oblika).

Kako bi svima zainteresiranima omogućili da pogledaju i dožive natjecanje, organiziramo otvoreni događaj u ponedjeljak, 13. veljače u OŠ Prečko u Zagrebu (adresa: Dekanići 6, 10000 Zagreb) u 17 sati. Na njemu ćemo predstaviti projekt i aktivnosti javnosti i medijima. Dolazak je slobodan za sve. Priopćenje za javnost je dostupno ovdje.

Natjecanje se već održalo na nekoliko lokacija u Hrvatskoj. U nastavku pogledajte fotografije s natjecanja iz OŠ Augusta Cesarca u Zagrebu.

Aktivnosti Lige i donacija kamera za umjetnu inteligenciju su omogućeni kroz projekt “Umjetna inteligencija u STEM edukaciji“.

Projekt UI u STEM edukaciji (UI=umjetna inteligencija) bavi se rješavanjem problema nedovoljnog broja educiranih učitelja i adekvatnih programa u osnovnim školama RH koji bi poticali djecu na stjecanje STEM znanja i vještina.

Projektom planiramo povećati kapacitet i pružiti podršku za učitelje osnovnih škola u RH za korištenje robotike i umjetne inteligencije, čime povećavamo kvalitetu i relevantnost odgoja i obrazovanja te cjelokupnog okruženja za učenje u osnovnim školama.

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Instituta za razvoj i inovativnost mladih

Projekt je 85% financiran iz EGP financijskog mehanizma, a 15% financiran iz državnog proračuna.

Druge vijesti