fbpx

Rezultati 1. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Na natjecanju sudjelovalo više od 1500 natjecatelja

17.11.2023.

Prvo kolo Croatian Makers lige, natjecanja u edukacijskoj robotici se održalo od 16. listopada do 8. studenog.

Sudjelovalo je više od 1500 natjecatelja iz 360 natjecateljskih ekipa, a u nastavku pogledajte njihove rezultate.

Tema za ovu školsku godinu su godišnja doba. U ovoj sezoni Lige, robot će upoznati glavna obilježja godišnjih doba i istraživat će kako se priroda mijenja tijekom jeseni, zime, proljeća i ljeta.

U 1. Kolu Lige, stigla je jesen. Robot prolazi šumom i upoznaje biljni i životinjski svijet te uživa u jesenskim bojama. Na putu je prema poljima i voćnjacima gdje će pomoći u berbi grožđa, jabuka i različitog povrća. Trebalo je izraditi program kojim će robot uspješno pronaći put kroz šareno lišće i lokve te čim prije krenuti u berbu.

Kako bi uspješno riješili zadatak, sudionici su trebali isprogramirati robota da samostalno prati liniju, koristi RGB diode, reproducira melodiju i samostalno vozi koristeći svoje motore te prati liniju.

Ovo natjecanje je bilo “online”. Natjecatelji su samostalno trebali riješiti zadatke te su mentori snimali njihove vožnje robota i uploadali prema pravilima natjecanja. Primjer vožnje robota i uspješnog ispunjavanja zadatka pogledajte u video snimci.

Pojedinačne rezultate svih natjecatelja pogledajte ovdje, a ovdje su ekipni rezultati po timovima. Hvala svima na sudjelovanju i čestitke najboljima!

Pogledajte u nastavku kratku fotogaleriju s provođenja natjecanja:

Projekt UI u STEM edukaciji (UI=umjetna inteligencija) bavi se rješavanjem problema nedovoljnog broja educiranih učitelja i adekvatnih programa u osnovnim školama RH koji bi poticali djecu na stjecanje STEM znanja i vještina.

Projektom planiramo povećati kapacitet i pružiti podršku za učitelje osnovnih škola u RH za korištenje robotike i umjetne inteligencije, čime povećavamo kvalitetu i relevantnost odgoja i obrazovanja te cjelokupnog okruženja za učenje u osnovnim školama.

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Instituta za razvoj i inovativnost mladih

Projekt je 85% financiran iz EGP financijskog mehanizma, a 15% financiran iz državnog proračuna.

Druge vijesti