fbpx

Rezultati 3. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Na natjecanju sudjelovalo 280 natjecateljskih ekipa

29.2.2024.

Treće kolo Croatian Makers lige, natjecanje iz edukacijske robotike, se održalo od 5. do 18. veljače na 31 lokaciji diljem Hrvatske.

U njemu je sudjelovalo 960 natjecatelja iz 280 natjecateljskih ekipa, a u nastavku pogledajte njihove rezultate.

Tema za ovu školsku godinu su godišnja doba i učenici istražuju kako se priroda mijenja tijekom jeseni, zime, proljeća i ljeta.

U prvom je bila jesen i roboti natjecatelja su sudjelovali u jesenskim aktivnostima i pripremama za zimu, u drugom kolu Lige robot je putovao u snježnije, planinske krajeve i uživao u skijanju, grudanju i sanjkanju, a sada je došlo proljeće.

U trećem kolu robot vozi kroz proljetno šarenilo te uz vesele leptire i pjev ptica pomaže u sadnji različitog povrća. Osim sadnje, prolazi livadom u potrazi za vjesnicima proljeća.

Kako bi uspješno riješili zadatak, sudionici su trebali isprogramirati robota da samostalno prati crnu i bijelu liniju, pronalazi liniju, koristi RGB diode, reproducira melodiju i detektira prepreke ultrazvučnim senzorom.

Dodatno, starija dobna skupina je koristila i HuskyLens kameru koja se bazira na AI (Artificial Intelligence) tehnologiji te su je koristili za prepoznavanje oznaka. Kameru su prije rješavanja zadatka naučili da prepoznaje 2 različite oznake te programirali robot da se ponaša ovisno o oznaci koja je nasumičnim odabirom postavljena na stazu.

Ovo natjecanje je bilo “fizičko”, jedino takvo u ovoj školskoj godini. Natjecatelji su se okupili u 31 ustanovi domaćinu po Hrvatskoj gdje su istovremeno rješavali zadatke.

Budući da je ovo kolo bilo fizičko, u svakoj ustanovi/dobnoj skupini je moglo sudjelovati maksimalno 4 sudionika i objavljujemo njihove ekipne rezultate. Pogledajte ih ovdje. Hvala svima na sudjelovanju i čestitke najboljima!

Pogledajte u nastavku kratku fotogaleriju s provođenja natjecanja:

Druge vijesti