fbpx

Rezultati 4. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Na natjecanju sudjelovalo više od 1000 natjecatelja

10.4.2024.

Četvrto kolo Croatian Makers lige, natjecanje iz edukacijske robotike, se održalo od 11. do 27. ožujka i u njemu je sudjelovalo više od 1000 natjecatelja iz više od 230 natjecateljskih ekipa, a u nastavku pogledajte njihove rezultate.

Tema za ovu školsku godinu su godišnja doba i učenici istražuju kako se priroda mijenja tijekom jeseni, zime, proljeća i ljeta.

U prvom kolu je bila jesen i roboti natjecatelja su sudjelovali u jesenskim aktivnostima i pripremama za zimu, u drugom kolu robot je putovao u snježnije, planinske krajeve i uživao u skijanju, grudanju i sanjkanju, a u trećem robot je pomagao u sadnji različitog povrća.

Sada, u četvrtom kolu roboti se udružuju kako bi istražili sve opcije koje nudi ljeto – jedan robot provodi ljeto na gradskom igralištu i parku, a drugi uz more i na plaži.

Kako bi uspješno riješili zadatak, sudionici su trebali isprogramirati robota da samostalno prati crnu i bijelu liniju, pronalazi liniju, koristi RGB diode i zujalicu robota, reproducira melodiju, detektira prepreke ultrazvučnim senzorom te komunicira s drugim robotom koristeći radio vezu.

Dodatno, starija dobna skupina je koristila i HuskyLens kameru koja se bazira na AI (Artificial Intelligence) tehnologiji te su je koristili za prepoznavanje lica.

Svi sudionici su samostalno rješavali zadatke natjecanja u svojim ustanovama te su njihove rezultate mentori snimili i prijavili. Pogledajte snimku uspješnog rješenja zadatka natjecanja:

Ovo kolo je bilo online i ekipno, timovi su sudjelovali s 2 robota po dobnoj skupini te objavljujemo njihove ekipne rezultate. Rezultate pogledajte ovdje. Hvala svima na sudjelovanju i čestitke najboljima!

Pogledajte u nastavku kratku fotogaleriju s provođenja natjecanja:

Druge vijesti