fbpx

Superfinale Croatian Makers lige u šk. god. 2018./2019.

300 natjecatelja iz cijele Hrvatske u Superfinalu!

25.5.2019.

U subotu, 25. svibnja u Zagrebu je održano Superfinale Croatian Makers lige – napredno natjecanje u edukacijskoj robotici za najbolje i najmotiviranije ekipe u Croatian Makers ligi u školskoj godini 2018./2019.

Sudjelovalo je 300 natjecatelja u 75 ekipa u dvije dobne skupine, mlađoj (1.-5. razred osnovne škole) i starijoj (6.-8. razred osnovne škole).

Najbolji su bili: FFVAL (Foto-film-video amateri Luke) i OŠ Vladimir Nazor Križevci.

Superfinale je natjecanje za najbolje i najmotiviranije regionalno rangirane timove u Croatian Makers ligi. Sudionici su na natjecanju programirali mBot robote da riješe kompleksan zadatak koristeći razne funkcije i senzore poput praćenja linije, komunikacije među robotima, detektiranja razine svjetlosti i pomicanja objekata.

U starijoj dobnoj skupini prvo mjesto je osvojila ekipa iz OŠ Vladimir Nazor iz Križevaca, drugo ekipa iz OŠ Franje Krežme iz Osijeka i treće ekipa iz OŠ Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova.

U mlađoj dobnoj skupini su pobijedili učenici iz FFVAL (Foto-film-video amateri Luke), drugo mjesto je osvojila ekipa iz Kulturno informativni centar Lovinac i treće OŠ Ivana Filipovića iz Zagreba.

Ovdje možete pogledati rezultate svih natjecatelja i snimku rješenja zadatka (natjecatelji su sve dijelove samostalno isprogramirali na natjecanju).

Natjecanje su posjetili Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović koja je najuspješnijima podijelila diplome i nagrade, ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, koja je otvorila natjecanje i veleposlanik SAD, W. Robert Kohorst.

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović prilikom posjeta izjavila je:

„Iako su djevojčice bolje od dječaka u matematici i čitanju, nažalost zaostaju u digitalnoj pismenosti i gubimo ih kasnije u STEM-u, a kao što znamo budućnost razvoja ovog našeg planeta je upravo u STEM-u i sva će ona dobro plaćena radna mjesta biti u STEM-u.

Uskoro će otprilike 90% radnih mjesta biti na ovaj ili onaj način vezano uz digitalnu pismenost i zato moram reći da sam tako ugodno iznenađena ovdje kada vas vidim te da ima jako puno djevojčica, da su i među dobitnicama i da se svakako jednako natječete i s dečkima i pokazujete da ste jednako uspješne….

Tisuće dječaka i djevojčica koji su sudjelovali u programima Croatian Makers lige je doista impozantan broj. Robotika, kao što sam rekla, jest budućnost, kao i digitalna pismenosti. Doista sam zahvalna svim onim ljudima, svim entuzijastima, svima koji ulažu svoje znanje, iskustvo, financije, vrijeme i sve ostalo,a posebno Vama mentorima kako biste obrazovali našu djecu i kako bi ona pobjeđivala i na svjetskim natjecanjima, ali prije svega izgradila temelje boljeg i kompetitivnijeg gospodarstva u Hrvatskoj. “

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nakon posjeta je na Facebooku izjavila:

Zahvaljujemo svim natjecateljima na sudjelovanju i mentorima na potpori!

U nastavku pogledajte fotogaleriju sa Superfinala:

Provedbu Croatian Makers lige sufinancira Zaklada Hrvatska za djecu.

Provedbu Croatian Makers lige sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

grb_prh-png

Croatian Makers liga se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske

Druge vijesti iz Croatian Makers lige