fbpx

Završna izložba i hackaton: odabrani najbolji projekti Generacije NOW 2022./23.

U projektu sudjelovalo 1.400 djece i mladih u ovoj školskoj godini

13.6.2023.

Jučer smo odabrali najbolje radove projekta Generacije NOW 2022./23. U ovoj školskoj godini u projektu su sudjelovale 142 obrazovne ustanove iz raznih dijelova Hrvatske, a timovi učenika osnovnih i srednjih škola pokazali su veliku kreativnost, originalnost, kritičko promišljanje i zavidnu primjenu stečenog tehničkog znanja koja nadmašuje njihove godine.

Tema ovogodišnjeg programa bile su ‘Zelene tehnologije’ te kako moderne tehnologije povezati s ekologijom i održivosti.

U finale je ušlo 18 najboljih timova koji su jučer sudjelovali na hackatonu i prezentirali svoje radove žiriju i ostalim sudionicima događaja.

 

Svi sudionici projekta su trebali izraditi tijekom školske godine barem jedan projekt, a najbolje po ocjenama svih korisnika Izradi! edukativnog web portala smo pozvali na hackaton i završnu izložbu gdje su prezentirali svoje radove Povjerenstvu koje je unutar svake kategorije proglasilo jednog pobjednika i pobjedničkom timu dodijelilo vrijedne nagrade. 

Ove godine povjerenstvo se sastojalo od:

  • Dejan Donev, direktor Sektora digitalnog poslovanja u Erste banci
  • Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u Hrvatskom Telekomu
  • Gordan Gledec, Fakultet elektrotehnike i računarstva
  • Josipa Majić, suosnivačica fintecha Revuto
  • Mislav Malenica, osnivač i direktor AI startupa Mindsmiths i predsjednik CroAI udruge
  • Mato Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta

 

Prema odluci stručnog žirija najbolji rad u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole je ‘Pametna kišna krila’ (OŠ Frana Krste Frankopana, Zagreb), koja je razvila projekt pametnog navodnjavanja vrtova.

U kategoriji petog do osmog razreda najboljim je proglašen projekt ‘Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu’ (OŠ Rude, Samobor) koji je osmislio funkcionalni sustav savjesnijeg i učinkovitijeg upravljanja vodom.

Najbolji rad u kategoriji srednjih škola je ‘Klicomat’ (Tehnička škola Daruvar, Daruvar).

Prilikom događaja, Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu i predsjednik žirija je ukratko opisao projekt i sudjelovanje ustanova:

„Fenomenalno i inspirativno je vidjeti što su sve današnji osnovnoškolci i srednjoškolci sposobni osmisliti, a još važnije je da svoje ideje uspješno pretvaraju u konkretne, funkcionalne projekte s jasnom i primjenom i svrhom. Ovogodišnji projekti pod temom ‘Zelene tehnologije’ pružili su sjajna rješenja koja povezuju napredne tehnologije s ekologijom i održivosti. Uvijek nas iznova veseli vidjeti inovativna razmišljanja mladih STEM talenata i ponosni smo da  naš Generacije NOW program omogućava stjecanje  praktičnih znanja i iskustava koje će im pomoći na putu ostvarenja njihovih potencijala.”

Sve pristigle radove projekta možete pogledati ovdje, a u nastavku pogledajte najbolje radove:

Odabrani radovi

Pogledajte fotogaleriju s događaja gdje su prezentirani najbolji radovi:

Generacija NOW se provodi s ciljem pružanja najmodernijih oblika edukacije mladima kako bi oni, uz pomoć najnovije tehnologije, razvijali svoju kreativnost i inovativnost.

Od svog početka program Generacija NOW je uspješno prošlo više od 4.000 djece i mladih diljem Hrvatske, a u njemu je sudjelovalo više od 360 obrazovnih institucija.

Druge vijesti iz projekta