fbpx

Aktivna zajednica „makera“ koristi STEM - priče uključenih u akciju izrađivanja zaštitnih vizira

U kratkom vremenu se organizirali, donirali svoj rad i proizveli nekoliko tisuća vizira za medicinsko osoblje

6.5.2020.

U akciju izrade zaštitnih vizira u Hrvatskoj uključilo se više od 200 osoba i ustanova iz više od 20 gradova. Među njima je nekoliko srednjih škola i knjižnica kojima je IRIM donirao 3D pisače kao i naši partneri s Kosova.

Dio njih smo kontaktirali za detaljnije informacije o tome zašto su se uključili, što su napravili i kako su pomogli medicinskom osoblju i lokalnoj zajednici koristeći svoja znanja iz STEM područja, volontirajući i angažirajući druge.

Cilj ove akcije je bio pokriti početne potrebe institucija u slučaju velikog broja oboljelih istovremeno, budući da su lanci proizvodnje i distribucije na međunarodnoj razini bili privremeno zatrpani.

Na Kosovu, organizacija BONEVET, IRIM-ov partner i suradnik kojima smo donirali franšizu robotičkog natjecanja (u Hrvatskoj Croatian Makers liga, na Kosovu Kosova Makers League) organizirala je crowdfunding akciju pomoću koje su prikupili više od 45.000 EUR za izradu zaštitnih vizira za medicinsko osoblje.

U nastavku pogledajte i nekoliko intervjua s mentorima iz Hrvatske koji su se uključili u akciju.

Tehnička škola Ruđera Boškovića

Danijel Pobi je vrlo angažirani nastavnik i mentor u IRIM-ovim projektima koji je aktivan u globalnoj zajednici za 3D ispisivanje te je preko foruma i drugih kanala čuo za akciju dok se još razvijala u Češkoj gdje se nalazi jedan od najvećih proizvođača 3D pisača pod nazivom Prusa.

Što ste sve izrađivali 3D tehnologijom?

Primarno smo radili zaštitne vizire, jer smo za njih imali sve razrađeno i spremno. No krenuli smo raditi I pomoćni respirator, za koji smo se molili da nam neće zatrebati. Ideja je bila iskoristiti priručne respiratore (balone koji se stišću rukama) i napraviti mehanizam koji bi automatski pumpao umjesto ručno.

Sva sreća da nije došlo do toga da se koristi. Kad smo vidjeli da takav uređaj neće biti potreban, zaustavili smo testiranje.

Koliko ste izradili 3D printane opreme?

Izradili smo, dosad, preko 3000 vizira i imali smo više kanala distribucije. Uglavnom osobno ili preko poznanika koji su radili direktno na terenu i bili na prvim linijama u svojim medicinskim ustanovama (hitne pomoći, laboratoriji, doktori itd…).

Ostvarili ste i razne suradnje tijekom ove akcije, možete li nam ih opisati?

S Hrvatskom liječničkom komorom smo ostvarili dobru suradnju. Iako bi ravnatelj osobno sigurno mogao više o tome pričati, direktno smo s liječnicima prilagodili dizajn prema njihovim potrebama i dali da vizir podlože raznim testovima s različitim vrstama kemikalija, uvjetima i temperaturama. Liječnička komora je prepoznala da se time držimo prvotno zacrtane kvalitete i sigurnosti pa su nam i pripomogli s financiranjem materijala da možemo nastaviti proizvodnju tim tempom, a oni su raspoređivali proizvedeno.

Međunarodnu suradnju smo imali i prije, a sad smo je malo proširili. Naša škola je bila u projektima sa Srednjom elektrotehničkom školom Mihajlo Pupin u Novom Sadu i istoimenom u Skopju, kao i s Tehničkom školom u Nišu. Direktno smo im pomagali preko interneta da upogone svoje printere. Dogovorili smo i s Hrvatskim konzulom u Srbiji da preuzmu i odnesu u Novi sad vizire u školu, koje su oni distribuirali u bolnici u Novom sadu (op.a. detaljnije o tome možete pročitati ovdje).

Želite li još nešto dodati o ovoj akciji?

Dodatno zahvalili bi se svim donatorima koji su sve ovo omogućili (da proširimo prvotnu proizvodnju i nabavimo dodatne printere, dijelove i potrošni materijal).

Zahvalili bi se i našim učenicima koji su se priključili u ovu akciju, kao i kolegama. Zatim, zahvalili bi se Osnovnim školama Ivan Mažuranić i Bartol Kašić, Gradskoj knjižnici Vinkovci, Udruzi Locus na posuđenim 3D printerima koji su trenutno kod nas u radu kao i svim tvrtkama i pojedincima koji su donirali sredstva.

Strukovna škola Đurđevac

Intervju je dao Željko Brček, voditelj Sekcije za svemirsku tehnologiju Đurđevac i mentor IRIM-ovih projekata u Strukovnoj školi Đurđevac.

Kako ste čuli za akciju i zašto ste se odlučili uključiti?

Vidio sam na facebooku da je Studentski zbor pokrenuo akciju. Kontaktirao sam ih i uključio se jer sam smatrao da treba pomoći jer nije bilo zaštitnih sredstava na tržištu niti su ih u dovoljnim količinama dobivali zdravstveni djelatnici koji su najugroženiji.

Mogao sam pomoći jer imam 3D printer u školi koji se trenutno ne koristi, a imam i znanje koje je potrebno za korištenje printera i izradu vizira.

Izradili ste više od 200 zaštitnih vizira – koliko vam je vremena i truda trebalo za izradu i jeste li se susreli s nekim poteškoćama?

Printao sam originalni Prusa model i za njega je trebalo oko 3 sata za 3D ispis (ali i određenu količinu jednostavnijih modela , oko 1 sat za ispis) i još 10 minuta po komadu za ostalo (bušenje folije i postavljanje, izrezivanje i postavljanje gume, dezinfekcija, pakiranje). Bilo je poteškoća u podešavanjima pisača, u nadziranju da nešto ne krene u krivo, pogotovo noću. Bilo je i kvarova na pisačima i potrebe za zamjenom pojedinih dijelova (dizanje modela, podloga).

Pozvao sam i druge u pomoć preko Facebooka i javili su se još neki vlasnici 3D pisača i donatori filamenta, folija, guma i dijelova za pisač. Imao sam i posudbu 3D pisača i jednu donaciju za kupnju 3D pisača.

 

Kako ste organizirali podjelu zaštitne opreme medicinskom osoblju?

Pokušao sam u prvom momentu preko kurira Studentskog zbora, ali je trebalo dostaviti ispisane dijelove u Varaždin pa mi to nije odgovaralo zbog vremena i ograničenja kretanja. Nakon toga sam direktno kontaktirao bolnice i pitao ih za potrebe i direktno ih dostavljao njima. S vremenom su se meni počeli javljati  i pitati za vizire tj. mogu li im ih izraditi.

 

Imate li još nekih dodatnih informacija koje želite da uključimo u članak?

Zahvala svim donatorima i pomagačima u akciji . Akcija se i dalje nastavlja tj. vizire izrađujemo i dalje za medicinsko osoblje, ali i za ostale kojima su potrebni za rad i zaštitu od zaraze u radu (trgovci, frizeri i drugi). Uključio sam se i u akciju izrade dijelova za respiratore, ali pomalo jer imam dosta posla s vizirima i s nastavom na daljinu.

 

Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split

Ivan Kovačević je ravnatelj Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu te se odlučio priključiti izradi zaštitnih vizira nakon što je čuo prve informacije iz medija o akciji na samom početku državnih mjera izolacije.

Ukupno je do sada izradio 350-400 komada koje je dijelio različitim odjelima unutar KBC Split (prvenstveno Nacionalnom centru za bolesnike na respiratoru Splitsko-dalmatinske županije, odjelu za intenzivno liječenje) te Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Osim toga, sa Zavodom su nastavili i suradnju za Svjetski dan zdravlja gdje su izradili tematski plakat (klikom sa strane ga možete pogledati).

Tehnička škola Pula

Denis Gentilini, mentor IRIM-ovih projekata u Tehničkoj školi Pula se priključio akciji krajem ožujka uz dvoje kolega i Filipa Latinčića, učenika 4. razreda smjera računalni tehničar za strojarstvo.

Upite za uključenje su zaprimili s više strana, poput Studentskog zbora Sveučilišta u Puli i od Pročelnice za nastavu istarske županije te su se odlučili priključiti akciji.

Susreli su se s nekoliko problema tijekom izrade vizira poput korištenja različitih vrsta filamenta za 3D ispisivanje (u početku nisu imali na raspolaganju preporučeni PETG filament) i odljepljivanja vizira od podloge na koju se ispisuje no uspjeli su ih razriješiti te su izradili više od 130 zaštitnih vizira koje su donirali.

Novosti iz IRIM-ovih projekata