fbpx

Croatian Makers ide dalje (2)

16.4.2015.

 

Za one koji nisu vidjeli objavu na FB:

Projekt doniranja opreme za automatiku i robotiku školama i centrima za rad s mladima ide dalje – nismo se još upogonili i organizirali kako sam se nadao, ali ne stajemo. Ovdje na slici je nedavno stiglih 50-ak Arduino kompleta koji mislim da su već podijeljeni. Uskoro stiže nova oprema.

U međuvremenu smo osnovali udrugu koju financiramo vlastitim novcima i donacije dajemo preko nje.

Poziv je i dalje otvoren svima. Ako radite s mladima, imate entuzijastičnog edukatora, zainteresiranost publike, logistiku (idealno srednja škola ili neki službeni centar za rad s mladima), a nedostaje vam ‘samo’ novac / oprema, moguće je da ste kvalificirani za našu donaciju, prvenstveno Arduino i Raspberry Pi.

Inače postoji i nešto što se zove LittleBits, što smo isprobali za mlađe klince – toplo preporučam roditeljima, ali mislim da njih nećemo donirati.

No evo projektića koji pokazuje da i mi lajbeki za robotiku i automatiku možemo raditi s našim klincima. (Kotači i osovine od Lego): Princeza i princ u bijegu. Sastoji se od kolica, svjetlosnog senzora (roza strelica), LED svjetla (crvena), potenciometra (zelena), motora. Plus karton i ljepljiva traka.

U jednoj varijanti (foto senzor je u modu kad je pozitivan na mrak), oni bježe po mraku i kad ih obasja svjetlo stanu.

U drugom modu bježe dok je mjesečine, a stanu kad je nestane (iako sami imaju svjetlo, ono nije dovoljno). Potenciometar je da možemo odrediti osjetljivost cijelog sustava na svjetlo bez da moramo podešavati na modulu od svjetlosne ćelije (koja također ima potenciometar, ako želite podesiti njenu osjetljivost)..

Dijete u toj igri može biti npr. vila sa svjetlom koje im obasjava put i dok svjetlo svijetli, oni idu. Ili može biti vila koja zaklanja mjesec da ih sakrije od neželjenih pogleda, pa dok je svjetla stroj stoji, a kad se izvor svjetla zakloni, oni automatski kreću (i pali im se far naprijed).