fbpx

Informatički klub Osijek sekcija #labOS

 

Čim smo preko bloga eclectica.hr vidjeli ideju g. Bakića za pokretanje Croatia Makers projekta znali smo da se moramo odmah uključiti. Već smo djelovali kao hackerspace i dijelili znanje, ali nedostajalo nam je opreme, sa nekoliko kompleta koje smo imali nismo mogli održati radionice za veće grupe učenika. Čim smo se javili gospodinu Bakiću došli smo na zajednički jezik i spoznali da imamo zajednički cilj pomagati i učiti mlade; te smo dobili velikodušnu donaciju Arduino i Raspberry Pi kompleta.

U #labOS hacklabu možete se susresti s 3D printanjem, 3D modeliranjem, wifi mrežama, automatikom, Internetom stvari, mikroupravljačima, GNU/Linux Operativnim sustavima i općenito novim tehnologijama. Volonterski organiziramo niz edukacija za mlade u obliku interaktivnih predavanja i radionica baziranih uglavnom na otvorenim tehnologijama (Open Hardware i Open Source). Naša vrata otvorena su svima koji su voljni sami izrađivati prototipe i projekte, raditi sa novim tehnologijama, učiti i dijeliti znanje. Već četiri godine prenosimo svoja znanja i tehničke sposobnosti na sve koji pokazujuinteres, i Croatian Makers je odigrao jednu od ključnih uloga u razvoju našeg kluba. Zadnje godine održali smo preko trideset predavanja, radionica i gostovanja, te smo se upoznali i svoje znanje razmijenili s učenicima, učiteljima, umjetnicima, hakerima i “uradi sam” entuzijastima, preko 800 ljudi voljnih učiti i podučavati.

Naši mlađi polaznici osvojili su medalje na županijskom natjecanju Automatike te na ekipnom natjecanju iz automatike u sklopu Festivala tehničke kulture, u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Pošto tržište rada konstantno evoluira i teško je predvidjeti što nam budućnost donosi nužno je držati korak s vremenom i stalno se prilagođavati novim tehnologijama. Za učenje i rad na novim tehnologija potrebni su vrijeme, volja, prostor i oprema, a Croatian Makers doniranjem opreme uklanja mnogima ne premostivu barijeru i znatno olakšava proces širenja znanja. Hvala Croatian Makers!