fbpx

IRIM na Otvorenim danima Instituta Ruđer Bošković

Prezentacije projekata i tehnologija koje koristimo na ODI-ju!

20.5.2019.

IRIM već treću godinu sudjeluje na Otvorenim danima Instituta Ruđer Bošković (ODI) – popularno-znanstvenoj manifestaciji koju je do sada posjetilo više od 35.000 sudionika.

ODI se održava u svibnju s ciljem popularizacije STEM-a (“Science”, “Technology”, “Engineering”, “Mathematics”) javnosti. Posjetitelji, osim raznih laboratorija, radionica i zanimljivih projekata koje prezentiraju znanstvenici mogu sudjelovati i na raznim aktivnostima partnera Instituta Ruđer Bošković (IRB-a) kao što je i IRIM.

IRIM je ove godine sudjelovao na događaju s demonstracijom tehnologija koje koristi u projektima poput mBot robota, 3D printera, micro:bitova, Bee-botova, itd.

Posjetitelji su mogli programirati micro:bitove, voziti robote te ponijeti sa sobom 3D isprintane modele.  IRIM-u su se ove godine pridružili učenici i mentor OŠ Iver iz Sesvetskog Kraljevca koji su prezentirali “Automatizirani pilićarnik”. Ovaj zanimljiv projekt su učenici samostalno izradili uz mentorstvo svog učitelja pomoću tehnologija koje im je donirao IRIM.

Pilićarnik pomoću Internet of Things tehnologija automatski kontrolira uzgoj pilića (uz aktivnu mobilnu aplikaciju).

U ovogodišnjoj inačici događaj je posjetilo više od 3.000 posjetitelja koji su mogli sudjelovati na interaktivnim radionicama i predavanjima sa zanimljivim temama poput: kako možemo popraviti stanice da nam pomognu u liječenu virusnih bolesti, kako živi jedna ameba, istraživačka svemirska postaja, kako izgledaju molekule, forenzika hrane, itd.

Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković se održavaju od 2014. godine te se procjenjuje da je do sada na događaju sudjelovalo više od 35.000 posjetitelja.

Više o događaju pročitajte ovdje, a u nastavku pogledajte kratku fotogaleriju:

Novosti iz projekta IRIM-a