fbpx

OŠ Eugena Kvaternika, Velika Gorica

 

U našoj školi od 2009-te godine radimo robotiku. Kako je u HR teško doći do opreme za izvannastavne aktivnosti, do nedavno smo imali problema sa materijalom za rad. Škola bi nam jednom u godinu dana kupila opremu u skladu sa mogućnostima koje imaju, a ta oprema je na žalost skupa i dovoljna za rad samo jednog, eventualno dvoje učenika, pri čemu je interes djece puno veći.

Nedavno smo saznali za projekt Croatian Makers kojim je gosp. Bakić odlučio potaknuti rad sa djecom koja imaju volju za robotikom. Nakon što smo mu se javili, donirao nam je 3 Arduino kompleta i Fischer Robo TX sučelje. Počeli smo intenzivnije raditi robotiku i automatiku, rad se više nije svodio samo na rad u timu, a samim time i naši rezultati na natjecanjima su porasli. Natjecanje za natjecanjem, u školi se pročulo za naš rad, i od početnih 8 učenika, sada nas je 18 učenika viših razreda, a od ove godine po prvi puta postoji i grupa za učenike prvih do četvrtih razreda kojih na nastavu dolazi 16, maksimalan broj koliko ih stane na računalo. Od toga da je robotika nešto što samo gledamo na televiziji i čitamo u novinama, došli smo do toga da je postala totalni „hit“ u našoj školi, a roditelji i djeca se svakodnevno javljaju sa interesom za upise.

Nakon prve donacije gospodina Bakića i ostvarenih rezultata, otvorila su nam se mnoga vrata i uskoro smo na više strana sakupili još opreme. Samim time smo postali pravi mali robotički laboratorij na koji djeca dolaze sa osmjehom, i teška srca gase računala nakon što su im 2 sata proletila u trenu. Više nismo škola koja o inovacijamasamo čita po medijima, postali smo ekipa mladih inovatora o kojima se priča, i koja su potaknula ostatak djece da se zapitaju što u životu žele biti.

Učimo kroz zabavu, ostale škole su se uključile u rad, počele javljati sa interesom za donacijom, i u zadnjih godinu dana educirali smo više od 100tinjak djece na području Velike Gorice i okolice. Od par mladih entuzijasta, postali smo grad u kojemu je robotika dio svakodnevnice. Tko zna, možda netko od svih tih mališana, zahvaljujući cijeloj toj ideji, jednoga dana bude novi Tesla, Penkala ili Rimac…

 

Maja Mačinko Kovač, učiteljica OŠ Eugena Kvaternika, Velika Gorica