fbpx

Radionica robotike na Device Art festivalu u MSU Zagreb

Interaktivna radionica robotike i programiranja za najmlađe sudionike festivala

 

7.12.2021.

Device_art festival je međunarodni festival koji se bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u modernoj umjetnosti.

U subotu, 4. prosinca u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb smo za najmlađe posjetitelje festivala i njihove roditelje održali radionicu robotike i programiranja te pokazali i primjere mogućnosti tehnologija koje koristimo kroz naše projekte.

U ovogodišnjoj, sedmoj inačici Device_art festivala umjetnosti robotike i novih tehnologija tematika je promišljanje sve prisnijeg odnosa s tehnologijom u vremenu konstantne nepredvidljivosti i silovitih promjena.

Zbog toga se IRIM priključio s radionicom za najmlađe posjetitelje i njihove roditelje kako bi im omogućio iskustvo ne samo korištenja modernih tehnologija 21. stoljeća, već i aktivnog programiranja, razvoja digitalne i znanstvene pismenosti te poticanja interesa u STEM područja.

Više od 25 sudionika se na radionici upoznalo s micro:bitom i njegovim dodacima. Naučili su isprogramirati uređaje da prikazuju razne oblike i simbole preko LED svjetlećih dioda (prikaz emotikona, ispis imena) te su isprogramirali svoju prvu igru (kamen-škare-papir).

Na radionici su pogledali i isprobali razne naprednije primjere korištenja ove opreme poput:

  • upravljanja robota pomoću ultrazvučnog senzora
  • upravljanja robota pomoću radio komunikacije s drugim micro:bitom
  • nekoliko igri poput ping-ponga i održavanja ravnoteže
  • međusobnog slanja poruka putem radio komunikacije
  • raznih dodataka poput ventilatora ili digitalne svjećice koje korisnici mogu kontrolirati

Pročitajte izjavu Ivane Šešlek, voditeljice odjela za edukativnu djelatnost MSU-a Zagreb, a u nastavku je i fotogalerija s radionice:

“Radionica je bila jasna, zanimljiva i edukativna te povezana s izložbom, na što posebno obraćamo pozornost pri organiziranu popratnih programa u MSU.

Najbolje je bilo vidjeti kako su svi, i mali i veliki, jednako uživali i zabavljali se otkrivajući mogućnosti programiranja i robotike.”

Druge vijesti