fbpx

Švicarsko-hrvatski program suradnje -- „Digitalne knjižnice za lokalni razvoj“

Kick-off sastanci IRIM i partnera Innovabrige, Citizen Science Centra Zurich i Federalnog ureda za meteorologiju i klimu Švicarske

24.12.2019.

U tjednu od 16. do 20. prosinca posjetili smo Zakladu Innovabridge s kojom provodimo projekt Švicarsko-hrvatskog programa suradnje pod nazivom „Digitalne knjižnice za lokalni razvoj“.

Cilj projekta je osnažiti djecu i dorasle da kroz stjecanje STEM znanja i digitalnih kompetencija postanu aktivni građani, kreatori znanja i održivog razvoja u svojim lokalnim zajednicama kroz promicanje „Citizen Science“ – koncepta koji označava suradnju građana koji dobrovoljno pomažu znanstvenicima, prikupljaju podatke i surađuju s njima u njihovoj obradi i analizi.

Kroz posjet smo održali nekoliko sastanaka s ciljem planiranja aktivnosti projekta, izgradnji kapaciteta „Citizen Sciencea“ u Hrvatskoj. U projektu Digitalne knjižnice za lokalni razvoj ćemo razviti model dobre prakse za suradnju hrvatskih i švicarskih knjižničara te razviti set opreme koja će služiti za mjerenje ekoloških varijabli.

U projektu će se 100 knjižnica u Hrvatskoj i 5 knjižnica u Švicarskoj ojačati donacijama opreme (sve knjižnice će imati micro:bitove, dodatke za micro:bit i setove za „Citizen Science“ kojima će mjeriti varijable) kako bi se pretvorili u centre digitalnih inovacija uz edukaciju knjižničara.

Kroz projekt će se promicati koncept „Citizen Science“ na način da će svi korisnici knjižnica moći posuditi setove opreme koje će moći sami složiti i programirati tijekom tog procesa, te će isprobati svoju opremu mjereći atmosferske varijable. Svi podaci će u stvarnom vremenu biti dostupni za sve mjerne postaje. Nakon godinu dana provođenja projekta stručnjaci će analizirati dobivene podatke u znanstvenom istraživanju.

Održali smo sastanak u Citizen Science Center Zurich (CSCZ) gdje je Rosy Mondardini, direktorica centra prezentirala koncepte Citizen Science-a u Švicarskoj, uspješno provedene i aktualne projekte, mogućnosti sudjelovanja i modele rada njihovog centra.

Posjetili smo i Federalni ured za meteorologiju i klimu u MeteoSuisse Locarno Monti gdje je Urs Germann, voditelj divizije za radar, satelit i „Nowcasting“ prezentirao kako su izradili aplikaciju za prikaz vremenske prognoze uz interakciju građana radi bolje predikcije vremena (Citizen Science). Na sastanku su partneri projekta diskutirali i o mogućim atmosferskim varijablama koje će se mjeriti i kroz ovaj projekt.

Pogledajte fotogaleriju sa sastanaka i prezentacije opreme u projektu:

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Instituta za razvoj i inovativnost mladih i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Druge vijesti iz IRIM-ovih projekata