fbpx

Drugi newsletter Croatian Makersa - slanje satelita, CM konferencija, micro:bitovi u knjižnicama, STEM auto opet putuje

Croatian Makers newsletter

10.5.2018.

Od našeg zadnjeg newslettera pokrenuli smo nove projekte i ostvarili značajne ciljeve u našim postojećim projektima. Više o svemu donosimo vam u novom broju našeg newslettera:

  • Croatian Makers konferencija digitalnih stvaralaca za djecu i odrasle
  • Slanje prvog hrvatskog satelita u svemir
  • STEM Revolucija: KNJIŽNICE – opremanje više od 100 knjižnica micro:bitovima i 3D printerima
  • STEM auto – besplatne radionice programiranja po Hrvatskoj
  • Novosti iz drugih projekata: ProMikro, Napredne IoT tehnologije u hrvatskim školama, Croatian Makers liga

Croatian Makers konferencija digitalnih stvaralaca

Pozivamo vas da nas posjetite u subotu, 19. svibnja na konferenciji digitalnih stvaralaca u prostorima Tehnološkog parka Zagreb (Avenija Dubrovnik 15, Zagreb).

Posjetitelje očekuju zanimljivi govornici, prezentacije svih tehnologija u IRIM-ovim projektima, učenički izlagački timovi s kreativnim projektima, besplatne radionice i još mnogo toga. Detalje o konferenciji i raspored pogledajte ovdje.

Konferencija traje od 10 do 17 sati i ulaz je besplatan.

Ako ste učitelj ili mentor te ste zainteresirani doći s grupom učenika, molimo ispunite ovaj obrazac kako bi se pripremili (obrazac nije obvezan za dolazak). Svi koji koriste tehnologije IRIM-a (mBoti, Little Bits kitovi, Logo ProBoti, Arduino IoT tehnologija, micro:bitovi, itd.) se još uvijek mogu prijaviti za izlaganje svojih kreativnih projekata ovdje, a najbolje radove nagrađujemo vrijednim nagradama!

Slanje prvog hrvatskog satelita u svemir

Slika: CubeSat, NASA

Hrvatski srednjoškolci će pokazati da su sposobni za ono što odrasli nisu mogli!

U projektu srednje škole, u suradnji s visokoškolskim ustanovama, osnovnim školama i drugim ustanovama imat će priliku izraditi, testirati i lansirati nanosatelit(e) uz podršku IRIM-a i njegovih partnera. Planirano lansiranje jednog PocketQub-a (satelit 5x5x5 cm) je u trećem kvartalu 2019.

Preliminarne prijave za projekt su otvorene. Zainteresirani mogu pročitati više o projektu ovdje.

STEM revolucija se nastavlja: knjižnice!

Najuspješniju hrvatsku crowdfunding kampanju (STEM revolucija) smo nastavili drugom najuspješnijom crowdfunding kampanjom.

Prvi cilj je bio prikupiti 37.000 USD kako bismo opremili 60 knjižnica opremili micro:bitovima za posudbu poput knjiga kao knjige i micro:bitovima namijenjenim za besplatnim radionicama za javnost. Ukupno smo prikupili više od 71.000 USD čime smo micro:bitovima opremili više od 100 knjižnica u Hrvatskoj micro:bitovima kako bi postali pravi digitalni inovacijski centri u svojim zajednicama. Budući da smo prikupili više sredstava od očekivanog, opremit ćemo 10 knjižnica i 3D printerima. Detalje oko crowdfunding kampanje i uključenih knjižnica pročitajte ovdje. Micro:bitovi su stigli u knjižnice u ožujku te nas je fascinirala količina pozitivnih objava i zahvala.

Prvi ciklus edukacije za knjižničare je završio u travnju, a sredinom svibnja počinje novi ciklus edukacije u kojemu će IRIM-ovi edukatori u svim matičnim knjižnicama u projektu održati radionice otvorene za javnost.

STEM auto 2018. – connected by Tele2

Ponovno započinju besplatne radionice robotike i digitalne pismenosti po cijeloj Hrvatskoj kroz naš projekt STEM auto.

Zainteresirani (udruge, škole, knjižnice, …) se jedino trebaju prijaviti i osigurati prostor za radionicu jer IRIM-ovi edukatori donose svu opremu sa sobom. Zainteresirani se mogu prijaviti ovdje, a ruta auta se određuje preko prijava. Prva turneja počinje krajem svibnja i STEM auto će posjetiti Dalmaciju i otoke.

Detaljnije o projektu pročitajte ovdje.

Novosti iz drugih IRIM-ovih projekata

Napredne Internet of Things tehnologije u hrvatskim školama – vrlo napredni projekti za učenike

Početkom ove godine završile su napredne radionice za mentore u projektu s Arduino IoT pločicama.

U travnju je završio prvi ovogodišnji Call for Makers na koji se prijavilo 88 učeničkih ekipa iz osnovnih i srednjih škola. Prijavljeni projekti su fantastični i vrlo inovativni – od pametne kuće i mobilne filmske rasvjete pa do sustava rasvjete koji štede energiju pri osvjetljavanju ulica i parkirnih mjesta. Sve radove pogledajte ovdje.

U ovom projektu je upravo završio drugi Call for Makers i radove objavljujemo uskoro.

ProMikro – micro:bit u 6. razredima u 86% svih osnovnih škola

U travnju je IRIM je organizirao zadnji ciklus edukacije (166 radionice) za preko 2300 nastavnika u projektu. Nastavnici su naučili kako koristiti micro:bitove u nastavi neovisno o predmetu i radili su modifikacije u micro:bitovim programima.  Ovime su se nastavnici u samo tri radionice naučili kako koristiti modernu i vrlo atraktivnu tehnologiju u svojim učionicama neovisno o predmetu.

Croatian Makers liga – robotičko natjecanje s preko 500 škola i drugih ustanova u Hrvatskoj

Prvo ‘fizičko’ kolo Lige održalo se u travnju. Više od 1200 natjecatelja (350 ekipa!) natjecalo se u 33 regionalna centra Hrvatske. Zadatak je bio isprogramirati i modificirati mBot robote da uspješno završe zadatak rekreiranja puta nafte od crpilišta, preko rafinerija do benzinskih postaja koji je bio napravljen u suradnji sa stručnjacima iz INA-e. Fotogalerije s natjecanja su ovdje, ovdje i ovdje.

Ako ovaj newsletter čitate na webu, ovdje se možete prijaviti na izdanje e-mailom.

Drugi Croatian Makers newsletteri