fbpx

Intervju s Matijom Jurčevićem - mentorom Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja

29.6.2022.

S Gradskom knjižnicom Petrinja uspješno surađujemo od 2018. godine. Tada smo knjižnici donirali micro:bitove, a kroz kasnije projekte i drugu opremu poput micro:Maqueen robota i AQ:bitova te priručnika o građanskoj znanosti. Knjižnica sudjeluje u gotovo svim IRIM-ovim projektima u kojima knjižnice mogu sudjelovati te često s djecom rade zanimljive radionice i aktivnosti koristeći donirane tehnologije.

Nažalost, potresom koji se dogodio krajem 2020. godine zgrada knjižnice je teško oštećena te sama knjižnica trenutno nosi naziv i titulu “Prve hrvatske kontejnerske knjižnice”.

U ovom intervjuu razgovarali smo s knjižničarom Matijom Jurčevićem o suradnji, učinku potresa na njihov rad kao i budućim planovima.

Matija, možete li nam se predstaviti? Koja je Vaša uloga u knjižnici?

Ja sam Matija Jurčević, informatičar u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja. Doduše, naše nepisano pravilo je da svi radimo sve, tako da me možete naći i na ostalim radnim mjestima, ovisno o potrebi.

Privatno, sretno oženjen otac! Kćer, supruga i ja, svemir sastavljen od tri zvijezde koje čine našu galaksiju u kojoj je puno pozitivne energije, zabave, pjesme i plesa.

Kako je započela suradnja s IRIM-om? Koju sve opremu ste dobili i koristite?

Kao što bi svaka ustanova koja ima doticaj s mladima trebala raditi na napretku, biti korak uz korak s modernim tehnologijama te sadržajno zanimljiva određenoj populaciji, tako smo se i mi odlučili biti revolucionari i prihvatiti poziv za sudjelovanje u STEM revoluciji u knjižnicama, IRIM-ovom crowdfunding projektu iz 2018. godine.

Uvijek prostorno i tehnički inferiorniji od drugih, pronalazili smo načine kako organizirati radionice, privući djecu i mlade u knjižnicu te ih zainteresirati za STEM tehnologije. Od samog početka i osnovnih micro:bit paketa, preko BOSON setova, AQ:bit-a došli smo i do ARDUINA. Izvanredna oprema za poticanje mašte, kreativnosti i logičkog razmišljanja kod djece i odraslih.

Koje aktivnosti i projekte bi istaknuli koji su izrađeni kroz sudjelovanje u IRIM-ovim projektima ili koristili doniranu opremu?

Da budem iskren, sve nam je na početku bilo novo, malo se kod nas pričalo o micro:bit-u.

Djeca su bila znatiželjna, veselila su se igrama koje su sami programirali za osnovni micro:bit set, tako da bih te početne radionice izdvojio, možda ne kao najbolje i najzahtjevnije, ali sigurno kao najveselije, “najtoplije”, okupane osmijehom i veseljem najmlađih sugrađana.

Kako je potres krajem 2020. godine utjecao na rad knjižnice?

Definitivno nas je usporio, oštetio, ali ne i zaustavio. Nismo čekali pomoć drugih, iako je i pomoći drugih bilo, već smo hrabro krenuli s radom, u to vrijeme netipičnim za zaposlenike knjižnice, ali tipičnim za ljude koji vole ovaj grad i knjižnicu kao takvu.

Bilo je teško, strašno i zahtjevno, ali smo uspjeli i nakon samo 98 dana počeli s radom s korisnicima te do sada, doslovno, izgradili naš samoprozvani Trg Kulture.

Nije nam savršeno, dapače, uvijek može bolje i brže, ali radimo i veselimo se novoj knjižnici koja nam je obećana od strane visokih državnih službenika, držimo ih za riječ.

Kakvo je trenutno stanje i kako se snalazite? Koji su planovi za budućnost?

Fond je drastično smanjen i zbog toga nam je jako žao, struka trpi, građani trpe, knjiga ima, ali prostor je mali. Kako bi naš šef, ravnatelj knjižnice Ante Mrgan, rekao: “sada smo džepna verzija knjižnice”.

Napomenuo sam ranije, obećano nam je, čekamo ono što već godinama knjižnica i njezini članovi trebaju i zaslužuju, prostor koji, vjerujte, neće biti prazan i neiskorišten. Mislim da smo to već dokazali vise puta. Veseli smo, optimistični, vrijedni i puni energije.

Pozivam sve da dođu na Trg Kulture i popiju kavu s nama. Ovdje je stvarno druga dimenzija stvarnosti, tu smo svi obitelj jer drugačije ne ide. A ako ne možete doći, pratite nas na našem Facebook profilu i web stranici knjižnice, tamo je također uvijek dobra zabava.

Lijepi pozdrav šalje vam ekipa iz Gradske knižnice i čitaonice Petrinja.

Druge vijesti