fbpx

Stvaramo naciju digitalnih stvaralaca - prvi newsletter Croatian Makersa

Croatian Makers newsletter

24.1.2018.

Dragi učitelji, ravnatelji i drugi edukatori, dragi podržavatelji Croatian Makersa,

ovo je prvi newsletter Croatian Makersa, koji ćemo ubuduće slati jednom mjesečno. Posvećeni smo pružanju prilike svakom hrvatskom djetetu da bude ravnopravan građanin u 21. stoljeću, no i širem cilju — stvaranju nacije digitalnih stvaralaca, kao što nam i samo ime govori.

U ovom newsletteru:

  • Mreža Croatian Makers klubova i Croatian Makers centara izvrsnosti
  • Stvaranje nacije digitalnih stvaralaca, idući korak: programiranje u knjižnicama i posudba micro:bitova
  • Pregled aktivnosti IRIM-a – Croatian Makersa

Aktivnosti Croatian Makersa preplavile su Hrvatsku, došli smo već do 100.000 djece!

Donacije velike količine opreme su, naravno, samo plodno tlo na kojem se razvijaju intenzivne edukativne aktivnosti, a portfelj naprednih tehnologija koje nudimo je pažljivo osmišljen kako bi omogućio razvoj digitalnih kompetencija. Evo najprije broja ustanova prema raznim aktivnostima:

 

Budući da mnoge obrazovne ustanove koriste više tehnologija i da su na tim platformama razvile napredne edukativne programe, odlučili smo im dodijeliti status Croatian Makers kluba.

  • CM klub je svaka ustanova koja sudjeluje u STEM revoluciji i barem jednoj dodatnoj aktivnosti.
  • CM centar izvrsnosti je svaka ustanova koja sudjeluje u STEM revoluciji, na minimalno 80% Lige i dodatno u IoT ili WER programu; za srednje škole uvjet nije sudjelovanje u Ligi, jer u njoj ne mogu sudjelovati.

Svi Klubovi i Centri izvrsnosti će dobiti posebne oznake. Prema ovim kriterijima, 440 ustanova dobiva status Kluba, a 81 status Centra izvrsnosti. Na karti to izgleda ovako.

Croatian Makers klubovi

Croatian Makers centri izvrsnosti

Živa karta s adresama svih ustanova je ovdje.

Mjesečni izazovi za Klubove i Centre izvrsnosti.

Svaki mjesec ćemo svim Klubovima i Centrima slati programersko-tehnološke izazove s vrijednim nagradama. U prvom mjesecu nagrade će biti 10 konzola MAKERbuino s pripadajućim alatom, te druge vrijedne nagrade!

Croatian Makers je posvećen stvaranju nacije digitalnih stvaralaca

To ne znači da trebamo, ‘magično’, zaboraviti sve ostalo i baviti se digitalnim. Međutim, (a) digitalno ulazi u opće, nužne kompetencije svakog čovjeka u budućnosti, odnosno sadašnjosti, i (b) svi ljudi, a pogotovo djeca, žele biti stvaraoci. Zato je naš pokret i nazvan Croatian Makers.

Izlaganje našeg osnivača na nedavnoj konferenciji Digital Shapers, Stvaranje nacije digitalnih stvaralaca.

U skladu s time, Croatian Makers počinje veliki projekt opremanja knjižnica u Hrvatskoj micro:bitovima za posudbu kako bi djeca i odrasli (obitelji) mogli naučiti biti stvaraoci korištenjem novih tehnologija.

Knjižnice tako imaju priliku postati institucije važne za digitalnu transformaciju nacije. Prve projekte smo već pokrenuli u knjižnicama u Sisku i Bjelovaru, a u skoro slijede Glina, Zagreb i druga mjesta. Izvještaj iz Siska i Bjelovara.

Pregled aktivnosti IRIM-a

O našim dosadašnjim aktivnostima možete ukratko pogledati na Croatian Makers pregled 2017. i ovom članku u Večernjem listu.

Pozivamo vas da nas podržite svojim idejama za proširenje i unaprjeđenje naših projekata. Želimo okupiti što više entuzijasta sa zajedničkim ciljem stvaranja nacije digitalnih stvaralaca.

Ako ovaj newsletter čitate na webu, ovdje se možete prijaviti na izdanje e-mailom.

Drugi Croatian Makers newsletteri