fbpx

Sudjelovali smo na STEM Festivalu posvećenom znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici

Udruge su predstavljale svoje eksponate, eksperimente, uređaje i ostalo što koriste za promociju STEM-a

13.11.2023.

Sudjelovali smo na STEM Festivalu u organizaciji Ureda za udruge i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koji se održao 11.11. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Događaj je bio posvećen popularizaciji STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike) i na njemu smo predstavljali naše aktivnosti kao i projekt STEM u zajednici koji smo proveli kroz podršku organizatora festivala.

Uz nas su na festivalu sudjelovale i druge udruge poput Centra tehničke kulture Rijeka, Hrvatskog judo saveza,  Udruge Zelene i Plave Sesvete i mnogih drugih koje su prezentirale svoje eksponate, eksperimente, edukacijske uređaje i tehnologiju koju koriste u promociji i popularizaciji STEM-a posjetiteljima.

Svi sudionici festivala su okupljeni zahvaljujući natječaju „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ vrijednom 20 milijuna EUR-a kroz koji su organizacije civilnoga društva u partnerstvu sa znanstvenim organizacijama dobile bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekata popularizacije STEM-a.

IRIM je pripremio razne primjere korištenja micro:bitova (za nastavne i izvannastavne aktivnosti), demonstraciju rada 3D pisača koji je izrađivao bedževe za sudionike, primjer robotskog natjecanja i staze Croatian Makers lige koju je micro:Maqueen Plus robot trebao sam svladati koristeći svoje senzore i kameru za umjetnu inteligenciju, robo-nogomet i STEM box – uređaj za popularizaciju STEM-a kroz interaktivnu igru koji je osmislio i izradio IRIM.

Primjeri su bili zanimljivi sudionicima i, unatoč kiši i lošem vremenu, cijelo vrijeme je i festival i naš štand bio posjećen te su zainteresirana djeca i odrasli isprobavali programirati micro:bitove i i koristiti drugu opremu.

Festival su posjetila brojna djeca, njihovi roditelji i drugi zainteresirani, a uz njih tu su bili i predstavnici ministarstava, javnih ustanova i udruga poput Majde Burić, saborske zastupnice i izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora, Ivana Vidiša, državnog tajnika u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Davida Smitha, ravnatelja Instituta Ruđer Bošković i Claire T. Bea, voditeljice odjela za gospodarstvo i druga tajnica Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

Prilikom posjeta predstavnika, Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za programe Europske unije, organizator festivala je izjavio:

STEM kompetencije su kompetencije budućnosti. Izuzetno je važno da djeca i mladi u što ranijoj dobi steknu kontakt sa znanosti.

Pogledajte u nastavku fotogaleriju s događaja:

Druge vijesti