fbpx

STEM u zajednici

(UP.04.2.1.10.0074)

Popularizacija STEM-a i povećanja interesa opće populacije za znanost

Projekt STEM u zajednici doprinosi rješavanju problema nedovoljnog interesa opće populacije, posebice djece i mladih, za znanost.

Projektom je planirano unaprijediti kapacitete i doseg Instituta za razvoj i inovativnost mladih (OCD) za provedbu programa popularizacije STEM-a s naglaskom na približavanje tehnologije i inženjerstva djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Provedbom ovog projekta više od 400 ustanova (osnovnih škola, udruga, knjižnica i drugih edukativnih ustanova koje rade s djecom osnovnoškolske dobi) diljem Hrvatske opremamo novom robotičkom opremom potrebnom za održavanje edukativnih radionica i sudjelovanje na robotičkim natjecanjima kao i “STEM boxovima” koji će služiti kao izložbeni postavi u ustanovama za zainteresirane prolaznike.

Kroz provedbu projektnih aktivnosti planirano je uključivanje više od 2000 učenika osnovnoškolske dobi i 300 mentora za koje će biti organizirane edukacije za korištenje edukacijske tehnologije i metoda motiviranja djece za ulazak u STEM s naglaskom na tehnologiju i inženjerstvo.

Uz kontinuiranu provedbu radionica tijekom šk. god. 2021./2022. i 2022./2023., planiramo organizirati i provesti 100 mobilnih radionica robotike (STEM auta) s fokusom na ruralna i manja mjesta RH za minimalno 600 djece koju će se upoznati s osnovama robotike i programiranja te potaknuti na uključivanje u STEM aktivnosti.

Kroz projekt STEM u zajednici unaprijedit će se kapaciteti nastavnika/mentora, učenika osnovnih škola na području Hrvatske, ali i povećati IRIM-ovi kapaciteti i doseg za provedbu programa popularizacije STEM-a s naglaskom na približavanje tehnologije i inženjerstva djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Bespovratna sredstva su osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Ukupna vrijednost projekta i bespovratnih sredstava je 2.926.329,66 kuna. Iznos koji sufinancira EU je 2.487.380,21 kuna.

Razdoblje provedbe projekta je od 29.6.2021. do 28.2.2023.

Kontakt osobe:

  • Paolo Zenzerović, kontakt@irim.hr, voditelj projekta
  • Josip Šimić, josip.simic@irim.hr, koordinator projekta

Više o strukturnim fondovima pronađite na:

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Instituta za razvoj i inovativnost mladih
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Novosti u projektu i robotičkoj ligi