fbpx

Centar tehničke kulture Rijeka i IRIM - intervju s Lorisom Rašpolićem

2.5.2022.

Centar tehničke kulture Rijeka (CTK Rijeka) je neprofitna organizacija koja se gotovo 30 godina bavi obrazovanjem građana, s posebnim naglaskom na djecu i mlade u području informatike, tehničke kulture i robotike. U posljednjih desetak godina organizacija je proširila svoju međunarodnu mrežu partnera te su teme kojima se bavi svake godine sve šire i šire.

Informatiku ili bolje rečeno digitalnu pismenost, u CTK Rijeka gledaju kao jednu horizontalnu temu koja omogućuje da se na različite načine pristupi različitim segmentima u društvu – kulturi, tržištu rada, ljudskim pravima, nasilju – i da se zajedno s članovima pronađe odgovor na brojne izazove koje donosi život u 21. stoljeću.

Za potrebe ovog intervjua razgovarali smo s Lorisom Rašpolićem, koordinatorom obrazovnih programa u Centru tehničke kulture Rijeka.

Kako je započela suradnja s IRIM-om?

“Suradnja je započela 2015. godine kroz Croatian makers ligu. Činilo nam se da bi ta “makers” kultura mogla obogatiti naš program i biti zanimljiva našim polaznicima, a i sam koncept natjecanja i odmjeravanja snaga s drugima iz cijele Hrvatske dao nam je priliku da provjerimo ima li smisla to što radimo.

Reakcija naših polaznika je bila odlična, a interes za programe u koje su uključeni roboti, mikroračunala, Internet stvari samo je rastao i još uvijek raste. Otvorilo nam se područje koje uvijek daje mogućnosti za stvarati i učiti nešto novo, razvija kreativnost te nam omogućuje da zajedničkim snagama sagledavamo svijet oko sebe.”

Koje radove bi istaknuli koji su izrađeni kroz sudjelovanje u IRIM-ovim projektima?

“U suradnji s ostalim kolegama iz CTK Rijeka, naši polaznici su sudjelovali u većini kreativnih natječaja IRIM-a te izrađivali razne projekte, stoga nam je teško izdvojiti samo jedan. Neki od radova su: Siguran prijevoz tereta, Pametna kuća – automatska svijetla, Smart Piggy Bank, Pametni sef i Pametni kokošinjac.

Također, sudjelovali smo i na natjecanjima WER i Make X, Croatian makers ligi i natječajima Generacije NOW te smo iz svakog natjecanja nešto vrijedno dobili, unaprijedili naš tim i osnažili našu Budi++ ekipu.”

Koji su generalni planovi za CTK Rijeka za budućnost, gdje se vidite kroz nekoliko godina?

“U CTK Rijeka je uvijek dinamično i vrlo se brzo prilagođavamo svakoj novonastaloj situaciji. Izazovi nas tjeraju da radimo, mislimo i surađujemo jače i snažnije. U budućnosti se vidimo u novim projektima i inicijativama zahvaljujući kojima osnažujemo pojedince u našoj lokalnoj zajednici.

I računamo da će nam se putevi isprepletati s IRIM-om i vašim projektima. Zapravo, veselimo se svemu u što ćemo se moći uključiti 😉 “

Za kraj smo pitali Lorisa zašto radi u CTK Rijeka već dugi niz godina:

Rad s djecom i mladima ono je što me drži u neprofitnom sektoru već dva desetljeća – motivacije za rad s njima mi ne nedostaje jer se svaki uloženi trud desetorostruko vraća.”

Ako želite pročitati još priča o uspješnim mentorima s kojima surađujemo, pogledajte intervju s učiteljicom Marlenom Bogdanović ili kako OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci pomaže lokalnoj zajednici IoT uređajem.

Druge vijesti