fbpx

Bitka za znanje: KODigranje

Opremanje 40 osnovnih škola u Srbiji robotičkom opremom, edukacija nastavnika i natjecanja robotike

12.1.2017.

 

U utorak 10. siječnja Fond B92 u Republici Srbiji je na press konferenciji objavio akciju KODigranje. Ona je dio programa Bitka za znanje čiji je cilj razvoj informatičke pismenosti djece osnovnoškolskog uzrasta pomoću robotike.

IRIM je inicirao projekt i suradnju te pružio inicijalnu novčanu donaciju i prijenos kompletnog znanja i iskustva o organizaciji i provedbi Lige, a Fond B92 je nositelj projekta u Srbiji.

Ideja je ista kao i u Hrvatskoj: razvitak kritičkog razmišljanja, ‘thinkeringa’ i vještina rješavanja problema uz motiviranje mladih za STEM zanimanja.

Fond B92 će u prvoj fazi projekta uključiti 40 osnovnih škola (i donirati 200 mBot-ova). Cilj je uključiti sve osnovne škole u Srbiji i i svim učenicima približiti programiranje i robotiku.

 

 

Pogledajte par fotki s press konferencije, a ispod je i izjava Predsjednika upravnog odbora Fonda B92, Verana Matića.

“Više godina pratio sam blog Eclectica Nenada Bakića, preduzetnika i filantropa, osnivača niza uspešnih preduzeća i najvećeg individualnog investitora na Hrvatskoj burzi. Pratio sam blog kako bih se informisao ali i nešto naučio i poslovanju, investiranju, biznis filozofiji itd… Taj prosvetiteljski posao obavlja i danas, ali je tome pridodao i veliki projekat koji je pokrenuto samostalno sa suprugom Rujanom u oblasti uvodjenja robotike u skole, investirajuci sopstveni novac ali i organizujući kroz Institut za razvoj i inovativnost mladih Croatian Makers najveći projekat promene filozofije obrazovanja van oficijelnog sistema… Cilj je približavanje ovih znanja današnjice i budućnosti, najširem broju onih koji žele da se opismene djacima i nastavnicima. Ovo je vrhunski patriotski čin, a kroz direktnu pomoć projektima kojima se preuzima njegova ideja u Bosni i Hercegovini a sada i u Srbiji, sa namerom da se franšiza plasira i van regiona, demonstrira se i kosmopolitizam, univerzalnost obrazovanja i društvene odgovornosti.”

Predsjednik upravnog odbora Fonda B92, Veran Matić

grb_prh-png

Croatian Makers liga se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske

Druge vijesti iz Croatian Makers lige