fbpx

Croatian Makers – napredak (2)

19.9.2014.

 

Nastavno na post Projekt Croatian Makers – dio puta do ‘zemlje znanja’ (poziv zainteresiranima) i Croatian Makers – napredak imam novosti.

1. Donirao sam HGSS-u bespilotne letjelice: Vrijedna donacija za HGSS – HGSS je jučer primila donaciju bespilotnih letjelica (dronova) kao uvod u program potpunog opremanja bespilotnim letjelicama.

Ako se pitate koje veze to ima s Croatian Makers, pogledajte ovaj dio iz objave:

Nenad Bakić, tom prilikom je rekao kako se opremanje bespilotnim letjelicama HGSS-a se uklapa u projekt ‘Croatian Makers’ opremanja škola i klubova koji rade s mladima opremom za robotiku i automatiku.
– U sklopu njega su, s obzirom na globalnu dostupnost opreme i znanja, mogući i napredni projekti poput sklapanja, ali i razvoja i proizvodnje čak i bespilotnih letjelica. Znanje i oprema su danas dostupni svima, stvar je samo u dobroj volji i financijama. Mislim da pomoću specifikacija HGSS-a možemo vrlo brzo razviti vrhunske proizvode upravo u segmentu naprednih upotreba bespilotnih letjelica i to, štoviše, u radu s mladima. Ove donirane letjelice su najmodernije i najbolje u svojoj klasi i naročito pogodne za HGSS. Obećajem da ćemo na ovaj ili onaj način u najskorije vrijeme HGSS opskrbiti flotom od barem 10-ak letjelica koje će u ovom trentuku zadovoljiti njihove primarne potrebe – dodao je Bakić.

Ako netko želi financijski pomoći u brzom opremanju GSS-a letjelicama prije nego zavrtimo veću priču, molim da se javi.

2. Oprema, a to je za sada iz programa Arduino i Raspberry Pi (kompleti i dodatna oprema), te Fischertechnik, otišla je za sada u škole i centre u:
– Popovači
– Zagrebu
– Novoj Gradiški
– Zadru
– Dvoru
– Vukovaru (x2)
– Trenkovu (kraj Požege)
a danas će ići za:
– Jelsa
– Osijek
– Velika Gorica

Plus u pipeline mi je i Slavonski Brod.

Negdje se radi tek o starnom kompletu (ali oni već naručuju više), ali negdje i o supstancijalnom količini opreme.

3. Nažalost, iako stvari idu prilično brzo, još uvijek sam u operativnim problemima, jer je udruga tek u osnivanju, a asistenta su mi našli, a počinje raditi tek za koji dan. Tako da molim škole i centre koji čekaju opremu, te općenito one kojima ne odgovaram baš najbrže, da se strpe … a ako se ne javim u razumnom vremenu, molim da me podsjete 🙂

Druge vijesti iz Croatian Makers lige