fbpx

Croatian Makers – napredak

23.8.2014.

 

Nastavno na Projekt Croatian Makers – dio puta do ‘zemlje znanja’ (poziv zainteresiranima) i CM: stigla oprema.

1. Osim prve donacije koja je isporučena, dogovoreno je još nekoliko. ‘Malo’ sam spor jer još nemam infrastrukturu (stvari oko udruge i projektnog asistenta).

2. U provoj rundi je u prave ruke otišao i jedan Arduino robot. Ovime već ulazimo u zonu malo skuplje opreme, a za nju bih očekivao i neke reference i vjerodostojnost (dakle, nije za svakoga).

Također je u sastvu opreme koja će biti isporučena jednom centru naručen Fischertechnik Computing & Robotics ROBO TX Training Lab, te ću naručiti i LEGO Mindstorms i LittleBits.

Uglavnom su i to malo skuplje (rekao bih) igračkice za početnike, što mi nije osnovna ideja projekta. Stoga molim da se ne fokusirate na njih, donirat ću ih samo centrima (školama itd.) koje imaju reference i ustanovljene projekte u Arduino i Raspberry Pi, a ovo im treba za regrutiranje mlađih uzrasta.

Izuzetak su škole u stradalim (Gunja itd.) ili nerazvijenim (Bnaovina itd.) područjima, kao ulazak u svijet ‘makersa’, ali opet samo uz ustanovljavanje nekog mentorstva s nekim razvijenijim centrom (što ćemo lako srediti).

3. što se tiče projekata imam i izazove.

Jedan je za neku školu (škole) na moru ovaj podvodni robot. Prednost će imati oni koji ne žele gotov kit, nego su spremni graditi od dijelova:

… OpenROV is a community of people working together to create a more accessible, affordable, and awesome platform for underwater exploration. By working together, we’ve created the OpenROV submarine – an open-source underwater robot that sends live video up to a computer on the surface and allows the user to control where it goes.

If you want to start building an OpenROV, you can:
– Buy an OpenROV Kit
– Build an OpenROV from scratch

OpenROV is open source (code and design files), so we provide all the files, build notes, and bill of materials you’ll need to build one yourself. If you want to go this route, you’ll need to source your own parts. …

Ovdje imam uvjet da mi se robot iznajmi preko ljeta (mjesec-dva) za što ću ‘makerima’ i posebno platiti, pa je to mogućnost i da nešto zarade :). Jasno konačni proizvod mora biti testiran, upotrebljiv i uopće odlično napravljen.

Općenito bi me zanimali projekti vezani uz dronove i podvodne robote, prednost opet jasno oni koji grade što više od početka.

Još o robotima.

Jedan drugi izazov je ovaj Arduino-kontrolirani luster. Makerima u nekoj školi nudim opremu uz otkup gotovog proizvoda, baš bih ga htio imati doma!

4. Molim uvažite da svaka donacija ide uz
– izjavu o prihvaćanju donacije i korištenju opreme (nema proslijeđivanja trećim stranama)
– kratak plan rada s njom
– jedan ili dva progres reporta

To je, jasno, kako bi projekt imao što veću kvalitetu, sistematičnost iz koje je moguć daljnji razvoj, te kako bi se smanjile zloupotrebe!

Druge vijesti iz Croatian Makers lige