fbpx

MakeX: uključeno 80 škola i ustanova, donacija opreme i daljnji planovi

Uključene ustanove, besplatna edukacija mentora, podjela opreme svim uključenima i regionalno natjecanje u listopadu!

10.4.2019.

Početkom ožujka smo objavili natječaj za sve ustanove u Croatian Makers ligi za MakeX European Open 2019. – natjecanje u naprednoj edukacijskoj robotici koje ćemo održati u listopadu ove godine. Natjecanje će biti regionalno za cijelu Europu te će najboljima biti uručene ulaznice za svjetsko natjecanje koje će se održati u Kini u prosincu.

Sada smo u projekt uključili 80 škola i ustanova iz Hrvatske koje su pokazale najveću motivaciju za sudjelovanjem te uključenost u druge projekte i aktivnosti IRIM-a. Donirat ćemo im opremu (dodaci za mBot robote, staze i pripremni materijali) te ćemo za sve organizirati besplatnu edukaciju.

Na natječaj su se mogle prijaviti sve škole, knjižnice, udruge i druge ustanove koje sudjeluju u Croatian Makers ligi. Ustanove smo odabrali za sudjelovanje u projektu prema kriterijima motivacije (motivacijsko pismo) i sudjelovanja u drugim projektima IRIM-a.

Teško smo odabrali samo 80 ustanova jer su prijave bile odlične. Fascinirani smo angažmanom mentora i načinima korištenja opreme iz naših projekata ne samo u projektnim aktivnostima, već i u drugim izvannastavnim aktivnostima. Nadamo se da ćemo sljedeće godine uspjeti osigurati sredstva za uključenje većeg broja ustanova.

Popis svih odabranih škola i ustanova u MakeX European Open 2019. je ovdje (karta svih uključenih je sa strane). Čestitamo svim uključenima i zahvaljujemo se svima na prijavi!

MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj, edukacijskoj robotici koje promovira učenje u raznim poljima znanosti i tehnologije potičući suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost ka rješavanju stvarnih problema.

Ovogodišnje natjecanje je na temu Gradska svjetla (“City Lights”). Natjecanje će postaviti zadatke za mlade koristeći STEAM (STEM + Arts) s ciljem rješavanja problema s kojima se svakodnevno susrećemo poput zagađenja okoliša, sigurnosti hrane, recikliranja, viralnih infekcija i drugih tema.

Najboljima na europskom natjecanju koje ćemo organizirati u listopadu ćemo podijeliti ulaznice za svjetsko prvenstvo koje će se održati u prosincu u Shenzhenu u Kini.

Projekt MakeX je sufinanciran sredstvima Zaklade Hrvatska za djecu.

Druge vijesti iz IRIM-a: