fbpx

Pomažemo izraditi zaštitne vizire za liječnike – inicijativa Hrvatskog studentskog zbora

Više od 200 3D pisača izrađuje dijelove, uključeno više tvrtki koje doniraju svoje usluge

26.3.2020.

Inicijator projekta je Slaven Damjanović, student splitskog FESB-a koji je nakon istraživanja potreba i kontakta s bolnicama pokrenuo ovu akciju. Koordinaciju projekta preuzeo je Hrvatski studentski zbor.

IRIM se priključio akciji zajedno s tvrtkom Mikrotvornica, a zajedničkim korištenjem svih dostupnih 3D printera ispisano je više od 50 nosača vizira. Želimo zahvaliti Uredu za Udruge Vlade Republike Hrvatske koji je omogućio korištenje 3D printera nabavljenih u projektu Hrvatsko-švicarske suradnje „Digitalne knjižnice za lokalni razvoj“.

Primjer izrađenog zaštitnog vizira

Uz nas, 3D ispisu se priključilo  preko 200 korisnika 3D tehnologija i pisača iz više od 20 gradova u Hrvatskoj koji izrađuju dijelove koje organizatori prikupljaju, od kojih su mnoge ustanove kojima je IRIM donirao 3D pisače kroz svoje projekte Junior Engineering Academy (uz podršku Zaklade Deutsche Telekoma) i Digitalni Građanin (uz podršku Google-a).

Za izradu vizira potrebne su i zaštitne prozirnice koje se izrezuju iz folija laserskim rezačima i CNC strojevima. IRIM je u akciju uključio i tvrtke LaserPlexxa i Nove Forme koje su donirale svoje usluge rezanja.

Proizvodnja je započela početkom tjedna, a već danas su prvi zaštitni viziri donirani medicinskom osoblju bolnice „Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Potrebe će sigurno rasti, a IRIM će i dalje pružati podršku i pomoći u skaliranju izrade vizira.

Dizajn zaštitnih vizira je preuzet od češkog proizvođača 3D pisača Pruse te je odobren od češkog ministarstva zdravstva i služi kao dodatna zaštita liječnicima prilikom rada s pacijentima.

Pozivamo sve ustanove i građane koji imaju 3D pisače da se priključe akciji.

Ako možete i želite pomoći ovoj inicijativi, javite se e-mailom na adresu hsz@hsz.hr. Pomoći možete izradom ili donacijom dijelova za izradu vizira ili prijevoza, sklapanja i svih ostalih procesa kojima ćemo omogućiti da bolnice zaprime vizire na svojim adresama.

Nove informacije u vezi ove akcije objavljujemo uskoro.

Druge vijesti IRIM-a