fbpx

Digitalne knjižnice za lokalni razvoj – DL4LD

Centri digitalnih inovacija u 100 hrvatskih i 5 švicarskih knjižnica

„Digitalne knjižnice za lokalni razvoj“ je projekt IRIM-a koji provodimo u partnerstvu s INNOVABRIDGE Foundation iz Švicarske, u kojem osnažujemo korisnike knjižnica da kroz stjecanje STEM znanja i digitalnih kompetencija postanu aktivni građani i kreatori znanja i održivog razvoja u lokalnim zajednicama u Hrvatskoj i Švicarskoj.

Projekt provodimo kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje. Popis svih uključenih knjižnica pogledajte ovdje.

Digitalne knjižnice za lokalni razvoj (Digital libraries for local development – DL4LD) se orijentira na STEM (Science,Technology, Engineering, Mathematics) područje, ujedno razvijajući kompetencije kao što su vješine rješavanja problema, algoritamski način razmišljanja, kritičko razmišljanje, vještine suradnje, komunikacije i kreativnosti.

Kroz projekt osnažujemo lokalne knjižnice donacijama opreme te knjižničare i građane educirati kroz promicanje cjeloživotnog obrazovanja i korištenja novih tehnologija.

U projektu smo u 100 knjižnica u Hrvatskoj i 5 knjižnica u Švicarskoj donirali opremu (sve knjižnice će imati micro:bitove, dodatke za micro:bit i setove za „Citizen Science“ kojima će mjeriti atmosferske varijable) kako bi ih pretvorili u centre digitalnih inovacija uz edukaciju knjižničara.

Kroz projekt promičemo koncept „Citizen Science“ na način da će svi korisnici knjižnica moći posuditi setove opreme koje će moći sami složiti i programirati tijekom tog procesa, te će isprobati svoju opremu mjereći atmosferske varijable. Svi podaci će u stvarnom vremenu biti dostupni za sve mjerne postaje. Nakon godinu dana provođenja projekta stručnjaci će analizirati dobivene podatke u znanstvenom istraživanju.

Više o projektu pročitajte u novostima u nastavku.

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Instituta za razvoj i inovativnost mladih i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Novosti iz projekta