fbpx

Predstavljeno znanstveno istraživanje na konferenciji projekta Digitalne knjižnice za lokalni razvoj

Predstavljanje rezultata projekta i znanstvenog istraživanja

17.6.2021.

U srijedu, 16.6. je održana online završna konferencija projekta Digitalne knjižnice za lokalni razvoj.

Na konferenciji smo predstavili aktivnosti i rezultate projekta, znanstveno istraživanje koje je nastalo na temelju prikupljenih podataka tijekom trajanja projekta te održali panel raspravu sa sudionicima projekta (knjižničari, korisnici, partneri).

Konferenciju je pratilo nekoliko stotina sudionika, a video snimka je dostupna na IRIM-ovom Youtube kanalu (možete je pogledati klikom na video link ispod).

Na konferenciji su sudjelovali Dragana Koljenik (Nacionalna i Sveučilišna knjižnica iz Zagreba), Tito Kliska (Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Augusta Cesarca) i Marco Simbula (Biblioteca Cantonale Filanda in Mendrisio) koji su prezentirali svoja iskustva sudjelovanja u ovom projektu.

Uz njih, Paolo Zenzerović je predstavio projekt i rad udruge IRIM te projektni partner iz Nicola Schoenenberger iz Zaklade Innovabridge iz Švicarske koji je predstavio znanstveno istraživanje koje je napisano temeljem podataka prikupljenih AQ:bitovima.

Znanstveno istraživanje

Istraživanje je napravljeno na temelju podataka prikupljenih s AQ:bitovima u Hrvatskoj i Švicarskoj u periodu od rujna 2020. do travnja 2021. godine.

Prikupljeno je 1.304.626 metereoloških podataka s 202 lokacije (177 iz Hrvatske i 25 iz regije Ticino iz Švicarske). Prikupljeni su podaci o temperaturi, relativnoj vlažnosti, atmosferskom tlaku i PM 2.5 (mikročestice).

Prikupljeni trendovi temperature pokazuju očekivane promjene tijekom perioda (niža temperatura tijekom zime), relativna vlažnost je za sve regije Hrvatske suša od regije Ticino (Švicarska), a mjerenja tlaka u Zagrebu su pokazala prosječno niže vrijednosti između prosinca i siječnja od ostalih mjeseci obuhvaćenih istraživanjem.

Mjerenja kvalitete zraka koristeći senzor za PM2.5 pokazala su da je zagađenost zraka veliki ekološki problem u obje zemlje.

Cijeli znanstveni rad možete pročitati ovdje.

„Digitalne knjižnice za lokalni razvoj“ je projekt kojim želimo osnažiti korisnike knjižnica da stjecanjem STEM znanja i digitalnih kompetencija postanu aktivni građani i kreatori znanja i održivog razvoja u lokalnim zajednicama u Hrvatskoj i Švicarskoj te ga provodimo kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.

U 100 knjižnica u Hrvatskoj i 5 u Švicarskoj smo kroz ovaj projekt donirali AQ:bit uređaje koje korisnici posuđuju, sastavljaju i koriste za mjerenje ekoloških varijabli promičući “građanske znanosti”.

AQ:bit je dodatak za micro:bit koji su osmislili i izradili IRIM-ovi edukatori pomoću kojeg se mogu mjeriti atmosferske varijable (količina mikročestica u zraku, vlaga, tlak i temperatura) te služi kao edukacijski dodatak za micro:bit. Korištenjem AQ:bita građani postaju dio internacionalnog pokreta građanske znanosti (Citizen science) čime pomažu znanstvenoj zajednici u prikupljanju i analizi podataka.

Popis svih knjižnica u projektu u kojima možete posuditi uređaj je ovdje, a prikaz svih trenutno aktivnih uređaja pogledajte ovdje.

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Instituta za razvoj i inovativnost mladih i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Druge vijesti iz projekta