fbpx

Edukacija švicarskih knjižničara u projektu „Digitalne knjižnice za lokalni razvoj“

Radionice za švicarske knjižničare, predavanja o “građanskoj znanosti” i partnerski sastanak

26.8.2020.

Od 18. do 21. kolovoza posjetili smo naše partnere u Švicarskoj, Zakladu Innovabridge i održali edukacije za švicarske knjižničare u projektu Digitalne knjižnice za lokalni razvoj.

Cilj projekta je osnažiti djecu i odrasle da kroz stjecanje STEM znanja i digitalnih kompetencija postanu aktivni građani, kreatori znanja i održivog razvoja u svojim lokalnim zajednicama kroz promicanje građanske znanosti (Citizen Science).

Knjižničari su zaprimili opremu, micro:bitove, BOSON dodatke za micro:bitove i 3D pisače početkom kolovoza, a sada su IRIM-ovi edukatori održali edukacije.

Naučili su ih osnove programiranja i rada s micro:bitom, upoznali s BOSON setovima te su knjižničari izradili svoje prve 3D oblike s 3D pisačima. Edukacije su održali IRIM-ovi edukatori, Paolo Zenzerović i Josip Šimić.

Osim njih, edukaciju knjižničarima je održao i Nicola Schoenenberger iz partnerske organizacije o konceptu građanske znanosti (Citizen Science) koji označava suradnju građana koji dobrovoljno pomažu znanstvenicima, prikupljaju podatke i surađuju s njima u njihovoj obradi i analizi čime se ovaj projekt bavi.

Idući koraci u projektu su donacija AQ:bitova (uređaja koji se povezuju s micro:bitom i koriste se za mjerenje atmosferskih varijabli i kakvoće zraka) knjižnicama u Hrvatskoj te omogućavanje korištenja i posudbe opreme korisnicima. Detalje o tome ćemo javiti uskoro.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija s edukacija u Švicarskoj:

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Instituta za razvoj i inovativnost mladih i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Druge vijesti iz projekta