fbpx

Započeo drugi ciklus edukacije knjižničara u projektu DL4LD

Donacija opreme i edukacija u 100 knjižnica u Hrvatskoj

21.9.2020.

„Digitalne knjižnice za lokalni razvoj“ je projekt u kojem želimo osnažiti korisnike knjižnica da stjecanjem STEM znanja i digitalnih kompetencija postanu aktivni građani i kreatori znanja i održivog razvoja u lokalnim zajednicama u Hrvatskoj i Švicarskoj te ga provodimo kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.

U rujnu 2020. godine započeli smo finalni ciklus donacija opreme i edukacija knjižničara u projektu.

Svakoj knjižnici u projektu doniramo po 7 AQ:bit dodataka za micro:bit, priručnike o korištenju micro:bita i o konceptu „Citizen science“ te promotivne materijale.

AQ:bit je uređaj koji su osmislili i izradili IRIM-ovi edukatori pomoću kojeg se mogu mjeriti atmosferske varijable (zagađenost zraka, vlaga, tlak, temperatura) te je namijenjen kao edukacijski dodatak za micro:bit.

Korisnici ga mogu vidjeti i posuditi u knjižnicama te pomoću njega se upoznati s naprednijom opremom za micro:bit, programirati je i koristiti za mjerenje atmosferskih varijabli i sudjelovati u internacionalnom projektu pomoću koncepta građanske znanosti.

Svi potrebni edukativni materijali su besplatno dostupni na našem Izradi! edukacijskom web portalu, a zainteresiranima mogu pomoći i knjižničari koji su se educirali za korištenje ove opreme.

Osim AQ:bitova, knjižnicama smo donirali i priručnike o korištenju micro:bita i konceptu građanske znanosti.

Cilj ovih priručnika je približiti micro:bit i građansku znanost ljudima koji se nikada ranije nisu njome bavili i nisu po struci znanstvenici ili inženjeri tako da na jednostavan način, kroz praktične primjere koristeći micro:bit poučavaju o digitalnim tehnologijama, kodiranju i računalnom razmišljanju te elektronici.

U idućih mjesec dana, IRIM-ovi edukatori će posjetiti sve knjižnice u projektu, donirati novu opremu i educirati knjižničare kako je mogu koristiti.

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Instituta za razvoj i inovativnost mladih i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Druge vijesti iz projekta