fbpx

Priča iz Osijeka: tim djevojaka koji postiže fantastične rezultate i njihov mentor, Tomislav Pandurić (2. dio)

2.6.2022.

Ova objava s učenicama Jonom i Nikom Važić, Helenom Floreani i Barbarom Brandeker je drugi dio intervjua. Prvi, s njihovim mentorom Tomislavom Pandurićem iz Osijeka, možete pogledati ovdje.

Ove djevojke sudjeluju u mnoštvu projekata i kreativnih natječaja IRIM-a. Kod njih su interesantne dvije stvari: prvenstveno, gotovo uvijek nas iznenade svojom kreativnošću i kvalitetom izrade projekata i aktivnosti kojima se bave, a drugo je da su nerijetko proglašeni najboljima, kako u robotičkim natjecanjima, tako i u izradi raznih STEM projekata.

Nika i Jona Važić su sestre. Nika je trenutno u drugom razredu Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Osijeku, a Jona je učenica trećeg razreda III. Gimnazije u Osijeku.

Nika se s programiranjem upoznala u petom razredu osnovne škole kada su dobili izbor ići na informatiku. Programiranje joj se odmah svidjelo te je pitala profesora ima li i može li se priključiti izvannastavnoj skupini kako bi se više bavila time. Jona se uključila u robotiku u 6. razredu osnovne škole kada je sudjelovala na jednom natjecanju u kojem joj je Tomislav Pandurić bio jedan od mentora te ju je pozvao da sudjeluje u izvannastavnoj skupini robotike. U to vrijeme Nika je već sudjelovala u robotici te joj je i ona rekla da krene jer su radili svog robota što joj je bilo vrlo zanimljivo.

Helena Floreani je također učenica III. Gimnazije Osijek koja se u slobodno vrijeme bavi odbojkom i robotikom. Kada smo je pitali kako se počela baviti robotikom nam je rekla:

Kako? Iskreno, ne bih znala. Sjećam se da smo radili Small Basic na satu i to mi se činilo baš fora. Mislim da je i profesor to vidio te nas je odlučio okupiti u neku ekipu koja bi se bavila time, eto nakon tog ta ekipa i robotika postali su nezamjenjivi dio mog života.

Slično iskustvo je imala i Barbara Brandeker koja trenutno pohađa prvi razred Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku. Programiranjem se počela baviti u 5. razredu osnovne škole kada ju je profesor pozvao da se priključi školskoj robotičkoj ekipi nastavno na njezinu zainteresiranost.

Sve četiri djevojke smo pitali žele li se jednog dana i profesionalno baviti programiranjem i robotikom. Iako nisu sve znale čime se žele baviti kasnije u životu, sve su nam rekle da žele da im robotika i programiranje budu dio njihovog života, kao hobi ili profesionalno.

Barbara je to sažela na način: “Također i svi projekti koje radim s profesorom Pandurićem velika su priprema i vježba za ono što jednog dana želim raditi te sa svakim novim projektom nešto novo i naučim.“

Nika je rekla: „Nisam još razmišljala čime se žeim baviti, smatram da za to još imam vremena. Jasno je da ću pokušati ukomponirati i više raditi i dalje na robotici s obzirom da mi to trenutno ide. Programiranje mi je trenutno hobi i iako ne mogu znati mislim da će to i ostati na tome s obzirom da u tome uživam.”

Zanimalo nas je imaju li nekih projekata ili suradnji koje su im ostale u posebnom sjećanju?

Nika je istaknula sudjelovanje na svjetkom MakeX natjecanju u Kini. Kaže da joj je to natjecanje bilo drugačije od drugih te da bi voljela takvo nešto ponoviti.

Jona je istaknula projekt koji je napravila s Helenom pod nazivom “Pametna rasvjeta u kući” u sklopu nagradnog natječaja projekta Napredni Internet of Things u hrvatskim školama tijekom školske godine 2017./18. Rad je komentirala: “Ovo je prvi projekt koji sam radila s Helenom i bilo ga je jako zanimljivo raditi jer je to tada bilo sve novo za mene i tek sam učila što robotika zapravo obuhvaća.”.

Helena je također navela da joj se svidjelo sudjelovanje u raznim kreativnim natječajima. Komentirala je: “Zajedno smo prošli baš puno stvari od Micro:bita do mBotova i Arduina. Mislim da je meni najdraži projekt bio projekt Generacija Now jer mi je iskustvo snimanja reklame i upoznavanja drugih, jednako perspektivnih mladih ljudi baš ostavilo jedan jako lijep dojam koji ću, ja vjerujem pamititi cijeli život.”.

Barbara je sudjelovala u zadnjem kreativnom natječaju projekta Generacija NOW 2021./22. pod temom Digitalna umjetnost s projektom “Svjetleća skulptura”. Za sebe kaže da joj je to bio prvi projekt tog tipa te da je svakako dobila jedno novo iskustvo iz kojeg je puno toga naučila.

Za kraj smo pitali djevojke imaju li neku poruku ili savjet za sve osnovnoškolce i srednjoškolce koji imaju interesa za STEM-om. Njihove odgovore prenosimo u cijelosti:

 

“Jedan od savjeta koje će vam gotova svaka osoba dati je da ne odustajete od puta kojim ste krenuli. Kada nešto istinski želite samo budite vrijedni i uporni i na kraju će se vaš trud i rad isplatiti. Druga stvar je da istražujete i budete kreativni te se pokušajte uključiti u što više projekata, natjecanja, natječaja i radionica jer sa svakom nešto novo naučite i pokupite neko novo vrijedno iskustvo.“

Barbara Brandeker

“Htjela bih svakako svima preporučiti da se okušaju u STEM području s obzirom da ima mnogo različitih kategorija koje su svaka posebna na svoj način i ukoliko se ne pronađete u nekoj ne znači da druga isto tako neće odgovarati. Naravno vrlo bitnu ulogu u tome ima profesor/mentor koji će imati želju i volju upoznati vas i s vama tražiti katgoriju koja će baš vama odgovarati. Mi smo imale sreće s obzirom da su takvi rijetki.”

Nika Važić

“Možda najbolji savjet koji mogu dati je pokušajte, ako ne ide, pokušajte opet… jednom će uspjeti. Također, mislim da ne treba uzeti zdravo za gotovo volju i želju vaših profesora jer nisu svi uvijek spremni odvojiti slobodno vrijeme i novac na vas, a da nije bilo profesora Pandurića, sigurno nebi imala ovakve uspjeha kao danas. I za kraj, YOLO, usudi se, možeš ti to.”

Helena Floreani

“Svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima preporučujem da se raspitaju o STEM radionicama u njihovoj školi, gradskoj Zajednici tehničke kulture ili nekim drugim institucijama ukoliko ih zanima ovo područje. Mi smo imale sreće što nas je profesor upoznao sa svijetom robotike i programiranja i gurao nas u svim projektima i natjecanjima. Želim isto tako reći da se ne mora nitko uplašiti da je robotika samo programiranje, robotika obuhvaća širok spektar aktivnosti i ako vas ne zanima programiranje, sigurno ćete pronaći nešto drugo što će Vam biti zanimljivo raditi.”

Jona Važić

Druge vijesti