fbpx

MakeX - natjecanje u naprednoj edukacijskoj robotici

MakeX – napredna edukacijska robotika

MakeX je platforma robotičkih natjecanja s ciljem poticanja kreativnosti, dijeljenja i suradnje kroz STEAM (‘Science’, ‘Technology’, ‘Engineering’, ‘Art’ i ‘Mathematics’). Temelji se na istoj tehnologiji kao i Croatian Makers liga, mBot robotima.

U Hrvatskoj se prvo MakeX natjecanje održalo u šk. god. 2017./18. te ga organizira IRIM. U projekt su se uključile najbolje ustanove iz drugih IRIM-ovih projekata, prvenstveno Croatian Makers lige.

IRIM im je osigurao napredne robotičke setove za sudjelovanje te jednom godišnje provodi MakeX Otvoreni kup Hrvatke na kojem najbolji natjecatelji dobivaju ulaznice za svjetsko natjecanje koje se održava u Kini.

MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj, edukacijskoj robotici koje promovira učenje u raznim poljima znanosti i tehnologije potičući suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost ka rješavanju stvarnih problema. U njemu sudjeluje više od 10 000 djece iz preko 30 zemalja u svijetu.

Sudjelovanje na svjetskom natjecanju osvajaju najbolji timovi na otvorenim kupovima koji se održavaju u cijelom svijetu tako IRIM u 2019. godini organizira MakeX European Open – regionalno robotičko natjecanje na kojem mogu sudjelovati svi timovi iz Europe.

MakeX je prirodan nastavak bogatih izvan-kurikularnih aktivnosti koje IRIM besplatno implementira u školskom sustavu za najbolje i najmotiviranije sudionike.

Velika prednost ovog natjecanja je da svi učenici imaju iste setove, te tako i iste prilike – rezultati neće ovisiti o financijskoj snazi timova koji stoje iza njih, a pogotovo zato jer što oprema, kao i za Croatian Makers ligu, donirana.

Na natjecanju u Hrvatskoj mogu sudjelovati sva djeca osnovnoškolske dobi (mlađa dobna skupina od 1.-5. razreda i starija od 6.-8. razreda).

Tematika natjecanja se svake godine mijenja te je povezana s problemima s kojima se svakodnevno susrećemo poput zagađenja okoliša, sigurnosti hrane, recikliranja, viralnih infekcija i drugih tema.

Detaljnije o MakeX natjecanju možete pročitati ovdje.

Novosti iz projekta