fbpx

MakeX 2019. natjecanje u Kini - rezultati

Na natjecanju više od 300 timova iz cijelog svijeta

1.12.2019.

Završilo je svjetsko MakeX natjecanje u gradu Guangzhou u Kini.

Sudjelovalo je više od 300 timova iz cijelog svijeta, a među njima i timovi iz Hrvatske, Srbije i Kosova. Postigli su odlične rezultate te je većina među 50 najboljih timova u svijetu (najbolje rangirani je tim Online beta iz Hrvatske s osvojenim 5. mjestom)!

Natjecanje je trajalo nekoliko dana te se sastojalo od nekoliko dijelova: natjecatelji su trebali pripremiti robote za natjecanje te proći inspekciju, natjecati se u nekoliko kvalifikacijskih rundi te se što uspješnije plasirati za eliminacijske runde.

Zanimljivost ovog natjecanja je što timovi zajednički s drugim timovima rješavaju zadatke čime se potiče suradnja i zajedništvo sudionika natjecanja.

Timovi su slučajno dodijeljeni u kvalifikacijskim rundama, a u kvalifikacijskim rundama (ovisno o rangu) timovi biraju svoje suradnike. Zbog toga ukupni rezultat ne ovisi samo o STEM znanjima i programiranju, već i o planiranju i povezivanju s drugim natjecateljima.

Iz regije su na svjetskom natjecanju sudjelovali timovi iz Hrvatske, Srbije te Kosova. Najuspješniji je bio tim Online beta s natjecateljem Lukom Duplančićem koji je osvojio fantastično 5. mjesto u kategoriji MakeX Starter City Guardian (u finalnoj verziji natjecanja se udružio u savezništvo s timom Cross iz Indonezije)!

Ostali timovi su zauzeli:

  • Peppa pig (Hrvatska) – 28. mjesto
  • Megatrend (Hrvatska) – 45. mjesto
  • Petoškolci (Srbija) – 48. mjesto
  • Gracanica Inovation Centre (Kosovo) – 49. mjesto
  • LEGE (Hrvatska) – 73. mjesto
  • ROPE (Hrvatska) – 186. mjesto

Čestitamo svim natjecateljima na fantastičnim rezultatima!

Ovime je natjecanje završeno. Organizator je za sve timove pripremio sutra razgledavanje grada Guangzhoua te hrvatski timovi sutra navečer putuju za Hrvatsku.

Planiran dolazak u Zračnu luku Franjo Tuđman, Zagreb je u utorak, 3.12. u 11:55. Želimo se još jednom zahvaliti sponzorima hrvatskih timova, tvrtkama SAP, Megatrend i Školska knjiga.

Pogledajte fotografije s natjecanja:

Druge vijesti s MakeX natjecanja