MakeX: otvorene prijave za ustanove i detaljnije o European Open 2019.

Uključit ćemo 80 škola i ustanova u Hrvatskoj i donirati im opremu!

8.3.2019.

IRIM će u listopadu 2019. godine biti organizator i domaćin drugog MakeX natjecanja u Hrvatskoj pod nazivom: MakeX European Open 2019. Ovo natjecanje je u edukacijskoj robotici i temelji se na istoj tehnologiji kao i Croatian Makers liga – mBot robotima.

Na natjecanju će sudjelovati 80 škola i ustanova iz Hrvatske kao i svi zainteresirani timovi iz inozemstva – ovo natjecanje je regionalno za cijelu Europu!

MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj, edukacijskoj robotici koje promovira učenje u raznim poljima znanosti i tehnologije potičući suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost ka rješavanju stvarnih problema.

U njemu sudjeluje više od 10 000 djece iz preko 30 zemalja u svijetu.

Najbolji timovi s regionalnih natjecanja osvajaju ulaznice za Svjetsko natjecanje koje se održava u Kini, a jedna od prilika za osvajanje će biti upravo MakeX European Open 2019.

Ovogodišnje natjecanje je na temu Gradska svjetla (“City Lights”). Natjecanje će postaviti zadatke za mlade koristeći STEAM (STEM + Arts) s ciljem rješavanja problema s kojima se svakodnevno susrećemo poput zagađenja okoliša, sigurnosti hrane, recikliranja, viralnih infekcija i drugih tema.

IRIM je 5. ožujka otvorio natječaj za sudjelovanje ustanova iz Croatian Makers lige (gotovo 600 škola i ustanova) u MakeX natjecanju. Odabrat ćemo 80 ustanova kojima ćemo donirati dodatnu opremu za mBot robote a mentore ćemo educirati kako bi što kvalitetnije pripremili natjecatelje.

Svaka ustanova će dobiti:

  • nove motore za mBota
  • senzor za boju
  • mp3 player
  • senzor za praćenje linije
  • LED Matrix
  • dodatne mehaničke dodatke
  • punjive baterije
  • joystick za mBot
  • staze i dodatke za natjecanje

 

U ovom se natjecanju timovi sastoje od maksimalno dva natjecatelja iz jedne ustanove u jednoj dobnoj skupini. Zadaci i natjecanje su osmišljeni tako da timovi moraju surađivati kod rješavanja zadataka kako bi osvojili što više bodova.

Najboljima na MakeX European Openu će biti uručene ulaznice za svjetsko MakeX natjecanje koje će se održati krajem godine u Kini.

Detaljnije informacije i popis uključenih ustanova objavljujemo uskoro.

Pratite nas!

Projekt MakeX je sufinanciran sredstvima Zaklade Hrvatska za djecu.

Druge vijesti iz IRIM-a: