fbpx

JEA 2.0: odabir najboljeg rada i završetak projekta

Ukupno prijavljeno 25 radova u završnicu projekta

15.5.2023.

Kroz projekt Junior Engineer Academy 2.0 smo do 3. travnja organizirali kreativni natječaj za sve srednje škole u projektu sa slobodnom temom – cilj je bio da naprave što bolji rad koristeći doniranu opremu.

U projektu ukupno sudjeluje 25 srednjih škola iz Hrvatske i sve su sudjelovale s prijavom radova koje možete pogledati ovdje.

Zadatak je bio da učenici osmisle projekt po svojoj želji te njime pokažu svoje znanje i kreativnost te različite mogućnosti praktične primjene komponenti iz kompleta oprema (Arduino kompleti i 3D printer) koje su dodijeljene ustanovama u sklopu projekta.

Pri izradi projektnog rada bilo je potrebno koristiti minimalno jednu Arduino elektroničku pločicu i minimalno jedan 3D printani element. Mogle su se koristiti i druge tehnologije pod uvjetom da je Arduino elektronička pločica centralna i polazna točka izrađenog projekta.

Osim na kvalitetu, učenici su trebali posebnu pozornost obratiti i  na prezentaciju svog projekta.

Najbolji rad natječaja

“Vukovar – The Green Tech City of the Future” – Gimnazija Vukovar

Projekt predstavlja u potpunosti funkcionalni model koji se sastoji od 5 međusobno povezanih modula: Solarna farma – energija sunca, Vjetroelektrana – energija vjetra, Vodenica – energija vode, Pametna poljoprivredna farma i Vodotoranj. Tim je htio ovim projektom promovirati i ukazati na važnost korištenja prirodnih i obnovljivih izvora energije te prezentirati vlastitu tehnološku viziju održivog grada.

Autori: Lara Grlić, Lara Šijanović, Gabriel Kršić i Ema Stankoski Hrgović uz mentorstvo Davora Šijanovića i Sanje Pavlović Šijanović

Kao nagradu za najbolji rad projekta, tim iz Vukovara je osvojio nagradno studijsko putovanje u Njemačku s ciljem upoznavanja modela rada njemačkih ustanova uključenih u Junior Engineer Academy projekt.

Početkom svibnja posjetili su grad Regensburg i Goethe-Gymnasium gdje su proveli dan s njemačkim učenicima s kojima su zajedno sudjelovali na radionicama lemljenja i programiranja mikrokontrolera. Dodatno, posjetili su i München gdje su dan proveli u Deutsches Museumu koji je svjetski muzej znanosti i tehnologije. U nastavku pogledajte kratku fotogaleriju s njihovog puta:

Deutsche Telekom Stiftung provodi program “Junior Engineer Academy” (JEA) od 2005. godine, a trenutno se provodi u stotinjak škola diljem Njemačke kao dvogodišnji izborni program za učenike 8. i 9. godine školovanja.

„Junior Engineer Academy“ mreža srednjih škola u Hrvatskoj je prva i trenutno jedina JEA mreža izvan Njemačke.

Druge vijesti iz projekta