fbpx

Podjela opreme i uvodna edukacija za nastavnike JEA 2.0 projekta

Podijeljeni 3D pisači i Internet of Things oprema školama u projektu te organizirana edukacija za nastavnike

30.3.2022.

Početkom ožujka smo odabrali 12 ustanova koje smo uključili u projekt Junior Engineer Academy 2.0, a jučer smo podijelili opremu nastavnicima te održali uvodne radionice o korištenju 3D pisača i Internet of Things opreme.

Cilj Junior Engineer Academy projekata je potaknuti zanimanje mladih ljudi za tehnička, inženjerska i znanstvena zanimanja, olakšati njihov prijelaz iz škole na sveučilišta ili programe strukovne izobrazbe te pravovremeno i fokusirano poticati njihove individualne vještine.

Domaćin edukacija je bio Digitalni laboratorij Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Nastavnici su se na radionici upoznali s Prusa Mini+ 3D pisačem, naučili su kako ga održavati, kalibrirati i koristiti te su se upoznali s programima za 3D modeliranje.

Čak su na kraju ove radionice modelirali svoje (mnogima prve) privjeske za ključeve te ih ispisali na 3D printerima.

Osim tehnologije 3D ispisa, školama smo donirali i Internet of Things (IoT) opremu u obliku Arduino MKR1000 pločica s raznim dodacima, setove dodataka poput Gravity seta senzora i dodatnih elektroničkih komponenti. Na ovoj radionici su se nastavnici upoznali s osnovama korištenja ove tehnologije i programiranja te su pomoću kontrolera izradili prometno križanje sa semaforima.

Ovime smo završili uvodni ciklus edukacije za nastavnike te ćemo za njih organizirati još jedan, napredni u travnju. U nastavku pogledajte fotogaleriju s edukacije:

Deutsche Telekom Stiftung provodi program “Junior Engineer Academy” (JEA) od 2005. godine, a trenutno se provodi u stotinjak škola diljem Njemačke kao dvogodišnji izborni program za učenike 8. i 9. godine školovanja.

„Junior Engineer Academy“ mreža srednjih škola u Hrvatskoj je prva i trenutno jedina JEA mreža izvan Njemačke.

Druge vijesti iz projekta