fbpx

JEA 2.0: najbolji rad kreativnog natječaja "Očuvanje kulturne baštine pomoću tehnologije"

Na natječaj ukupno prijavljeno 29 učeničkih projekata

20.6.2022.

Kroz projekt Junior Engineer Academy 2.0 smo od 20. travnja do 8. lipnja organizirali kreativni natječaj na temu “Očuvanje kulturne baštine pomoću tehnologije”.

Sudjelovanje na natječaju je bilo obvezno za sve uključene ustanove u projektu Junior Engineer Academy 2.0, ali su se mogle prijaviti i ostale srednje škole koje su imale potrebnu opremu (Arduino MKR 1000 mikrokontroler i 3D pisač) za izradu projektnog rada.

U projektu Junior Engineer Academy 2.0 u ovoj školskoj godini sudjeluje 25 srednjih škola iz Hrvatske. Ukupno su prijavile 29 projekata na kreativni natječaj koji se bavio tematikom kulturne baštine i njezinog očuvanja.

Sudionici su se mogli fokusirati na specifičan spomenik kulturne baštine (iz Hrvatske ili svijeta) ili izraditi univerzalan projekt koji se može primijeniti na više (ili sve) regija, spomenika ili oblika kulturne baštine. Projektni rad je mogao biti nešto novo, ali također je mogao davati i dodatne ili nove funkcionalnosti/zanimljivosti nečemu postojećem. Rad natječaja je trebao na neki način pomoći, olakšati, unaprijediti ili ubrzati proces očuvanja kulturne baštine koristeći moderne tehnologije.

Najbolji rad natječaja

Chipkaino – Srednja škola Konjščina

Chipkaino predstavlja instrument očuvanja kulturne baštine na način da iscrtava različite oblike čipke. Čipka je hrvatsko kulturno dobro te se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Ideja je proizašla iz geografske blizine grada Lepoglave našoj školi. Grad Lepoglava dom je na široko poznate lepoglavske čipke. Chipkaino za svoj rad koristi tri koračna motora s pripadajućim driverima te Arduino mikroupravljač pomoću kojih iscrtava različite oblike čipke.

Autori: Lovro Pozaić, Nikola Hanžek uz mentorstvo Dalibora Smetiška

Deutsche Telekom Stiftung provodi program “Junior Engineer Academy” (JEA) od 2005. godine, a trenutno se provodi u stotinjak škola diljem Njemačke kao dvogodišnji izborni program za učenike 8. i 9. godine školovanja.

„Junior Engineer Academy“ mreža srednjih škola u Hrvatskoj je prva i trenutno jedina JEA mreža izvan Njemačke.

Druge vijesti iz projekta