STEM u SOS Dječjem selu - edukacije iz robotike i programiranja u Austriji

Djeca iz SOS Dječjeg sela Lekenik, Hrvatska podučavaju robotiku i programiranje djecu iz SOS Dječjeg sela Hinterbrühl u Austriji!

4.3.2019.

Ovaj vikend, od 1. do 3. ožujka djeca iz SOS Dječjeg sela Hinterbrühl u Austriji su sudjelovala na edukaciji iz robotike i programiranja koju su im održala djeca iz SOS Dječjeg sela Hrvatska iz Lekenika!

Na edukaciji su koristili micro:bitove i mBot robote te su djeci iz Austrije i ostavili ove tehnologije kao poklone kako bi mogli i samostalno nastaviti.

Ovaj projekt je zajednička suradnja Rotary E-kluba Hrvatska, Rotary kluba Zagreb Centar i IRIM-a uz donaciju Erste banke.

IRIM je dodatnim predavanjima, edukacijama i materijalima pripremio djecu iz hrvatskog SOS Dječjeg sela za njihovu novu ulogu edukatora.

U petak, 1. ožujka četvero dječaka i jedna djevojčica su uz pratnju otputovala u Austriju, posjetili djecu iz SOS Dječjeg sela Hinterbrühl te održali 3 radionice (2 s micro:bitom i jednu s mBot robotima) i podijelili diplome sudionicima.

IRIM već duže vrijeme surađuje sa SOS Dječjim selom Hrvatska te osnažuje pomoću niza svojih projekata (Croatian Makers liga, STEM revolucija, Internet of Things tehnologije, STEM auto,…).

Njihov Interes za ‘STEM-om’ je vrlo velik, zainteresirani su za korištenje raznih tehnologija te postižu odlične rezultate. Na primjer prošli su tjedan voditelji ove edukacije, djeca osvojili 2. mjesto u 3. kolu Croatian Makers lige te trenutno drže 1. mjesto u svojoj regiji (natječu se s 11 drugih ustanova u regiji “Velika Gorica).

Njihov mentor i voditelj na ovom putovanju, Branimir Becić je pojasnio koliko je djeci ovo važno iskustvo:

“Njih zanimaju kompjuteri, video igrice i društvene mreže, pa nam se čini da to dvoje ide jedno s drugim i onda se osnovala ova mala, ali vrijedna grupa. Petero mladih ljudi, od kojih najmlađi pohađa šesti razred osnovne škole, redovito već godinu dana pohađaju vježbe programiranja. A svoj talent kasnije iskazuju na natjecanjima, a djeca se najviše vesele putovanjima i novim poznanstvima. Bili su jako uzbuđeni oko puta, drago im je da svoja znanja mogu prenijeti drugima.”

IRIM će, naravno, i dalje podržavati rad SOS Dječjeg sela Hrvatska i malih programera i robotičara, te od sada i edukatora!

Druge vijesti iz IRIM-a: