fbpx

Prvi hrvatski satelit

Aplikacije školama za sudjelovanje u projektu su otvorene – uđite u povijest!

8.5.2018.

O projektu

U sklopu pokreta Croatian Makers, u godini u kojoj je Hrvatska potpisala sporazum o suradnji s Europskom svemirskom agencijom, hrvatski učenici započinju projekt lansiranja prvog hrvatskog satelita – jednog ili više njih. Tako će pokazati da djeca mogu ono što odrasli u Hrvatskoj nisu mogli.

Hrvatska je jedna od tri zemlje EU, uz Sloveniju i Latviju, koja nikada nije lansirala satelit! Istovremeno, Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM je u hrvatskim školama stvorio cijeli pokret Croatian Makers, došavši već do 100.000 djece, i time stvorio temelje naciju digitalnih stvaralaca. Pokazat ćemo da mladim hrvatskim digitalnim stvaraocima ni najzahtjevniji izazovi nisu nemogući!

Slika: CubeSat, ESA

Brz napredak u svemirskoj tehnologiji omogućio je stvaranje potpuno novih prilika, uz veliko povećanje funkcionalnosti, a istovremeno smanjivanje troška i tehničke zahtjevnosti, čak to te mjere da se u svemirsku utrku, i to kao lideri, uključile i privatne kompanije.

Nanosateliti omogućavaju povoljnu implementaciju svemirskih tehnologija i svemirskih istraživanja i za edukativne ustanove. Nanosateliti su jedan od zadnjih primjera radikalnog padanja barijera u znanosti, koji predstavljaju dramatično smanjivanje dimenzija i zahtjevnosti, pa se uz radikalno manja sredstva može uključiti širi krug sudionika, uz zadržavanje visoke kvalitete rezultata.

CubeSat-ovi su nanosateliti standardiziranih dimenzija koji se sastoje od jedne ili više jedinica dimenzija 10x10x10cm, a PocketQube-ovi dimenzija 5x5x5cm.

Nanosateliti omogućavaju edukativnim ustanovama praktično iskustvo u dizajniranju, razvoju, lansiranju i upravljanju satelitima, iako se ta tehnologija sve više ozbiljno koristi i u komercijalne svrhe i prepoznata je kao jedan od glavnih trendova u svemirskim aktivnostima, što, primjerice, pokazuje i uspjeh tvrtke RocketLab.

IRIM i njegovi partneri će pokriti troškove projekta, uključivo trošak lansiranja, materijala potrebnog za dizajn, testiranje, izradu i upravljanje satelita, troškove zemaljske stanice, koju će i organizirati (osim 10% vrijednosti materijalnih troškova izgradnje satelita koje prijavitelj mora samostalno osigurati).

IRIM je već rezervirao mjesto za lansiranje jednog PocketQube u trećem kvartalu 2019., te će ovisno o raspoloživim sredstvima (crowdfunding kampanja, vlastito financiranje, fondovi, sponzori) omogućiti lansiranje (većeg) CubeSata ili više njih.

IRIM će osigurati suradnju s nadležnim tijelima u Hrvatskoj i EU, te pomoći pri zadovoljavanje formalnih uvjeta potrebnih za lansiranje satelita. Pozivamo srednje škole u Hrvatskoj da se prijave za sudjelovanje u projektu.

Slika: CubeSat, NASA

Tko se može prijaviti i uvjeti prijave

Prijaviti se mogu srednje škole u Hrvatskoj uz sve sljedeće uvjete:
– Nosilac projekta je srednja škola
– Uključeni u projekt moraju biti i studenti nekog od tehničkih fakulteta primjerene orijentacije
– Uključeni u projekt moraju biti učenici jedne osnovne škole
– Uključeni u projekt mogu biti i razni drugi sudionici
– Srednja škola ili uključena osnovna škola moraju biti jedan od Croatian Makers centara izvrsnosti (karta svih centara izvrsnosti je sa strane)

Prijavitelj mora biti institucija, uz voditelja projekta koji je punoljetna osoba. Projektni tim se mora sastojati od barem 8 osoba.

Prijavitelj mora samostalno osigurati 10% vrijednosti materijalnih troškova izgradnje satelita (koji je manji trošak od lansiranja) kako bi pokazao moć suradnje s raznim dionicima za iduće projekte.

Sateliti se mogu izgraditi od dostupnih komponentni (‘off the shelf’) ili samostalno.

Prijavitelji projekta će biti vlasnici satelita i biti će odgovorni za sve aspekte vezane uz vlasništvo, uključivo koordinaciju radio frekvencija, registraciju satelita i frekvencija, odgovornost za provedbu analize za de-orbitiranje satelita i sukladnost s odgovarajućim propisima koji se tiču svemirskog otpada, te svim ostalim primjenjivim propisima. Međutim, u svim tim aspektima će tim(ovi) čiji satelit(i) će biti lansiran(i) imati aktivnu potporu IRIM-a i njegovih partnera.

Način prijave

Za uključenje u projekt potrebno je izvršiti preliminarnu prijavu za iskaz interesa s osnovnim podatcima o prijavitelju putem obrasca koji se nalazi ovdje najkasnije do 1. lipnja 2018.

Finalna prijava projekta mora se dostaviti na adresu satelit@irim.hr između 15. lipnja i 30. lipnja 2018. u PDF formatu, ne duže od 12 stranica, pri čemu dodatne reference (primjerice, životopisi i reference ključnih članova tima) mogu zauzimati još 12 stranica.

Finalna prijava treba sadržavati minimalno:

– Osnovne podatke o prijavitelju i članovima tima
– Podatke o partnerima projekta
– Opis planirane misije u dvije verzije: za CubeSat i PocketQube
– Opis dizajna satelita i njegovih sustava
– Popis i opis komponenti satelita, zajedno s predviđenom masom
– Procjena proračuna za dizajn, izgradnju i testiranje satelita, te njegovu dostavu do adrese integratora unutar EU
– Načine testiranja
– Plan rada na projektu, uključivo vremenski plan rada, mjesto rada, raspodjelu posla
– Procjene rizika, što se tiče tehničke funkcionalnosti, organizacije rada na projektu i tako dalje

Način selekcije

Prijave će ocijeniti ocjenjivački odbor IRIM-a, pri čemu će se za inicijalne prijave uzeti u obzir ukupna kvaliteta prijave kao projektnog materijala, tehnička zahtjevnost projekta, predviđena pouzdanost uspješnog izvršenja projekta, edukativni i znanstveni ili društveni doprinos, kvaliteta tima i ostali parametri. Ukratko: vaša aplikacija mora biti takva da nas uvjeri da ste upravo vi ti čiji satelit zaslužuje otići u svemir!

Selekcija će se odvijati u fazama, te je moguće da IRIM financira dizajn ili izgradnju više satelita, od kojih neki možda neće proći kumulativne faze, primjerice ako ne budu imali uspješno okolišno testiranje, ili dokaz sukladnosti s propisima i procedurama.

Odabir kandidata se očekuje do 1. rujna 2018.

Slika: CubeSat, NASA

Ostali uvjeti

Ovaj poziv ne obavezuje IRIM da uđe u pregovore ili izvrši projekt ni s jednim prijaviteljem, te IRIM ne garantira da će satelit(i) biti i lansiran(i). IRIM zadržava pravo da ponudi prijaviteljima (timovima) da se objedine u jedan ili više timova. IRIM neće refundirati troškove razvoja projektnih prijedloga.

IRIM će javno objaviti sve prijavitelje, te osnovno o predloženim misijama, ali ne i detalje misija, koje će držati povjerljivima.

Ovo je preliminarni poziv za prijave, kojeg će do najkasnije 31. svibnja 2018. zamijeniti konačni poziv, ali IRIM u svakom trenutku zadržava pravo izmjene poziva i uvjeta sudjelovanja.

IRIM u svakom trenutku može tražiti pisano pojašnjenje određenih elemenata prijava.

Suradnja

Ako ste organizacija ili pojedinac koji bi htio surađivati s nama na ovom projektu, molimo javite nam se na croatian.makers@gmail.com.

Druge vijesti iz Croatian Makers lige