fbpx

Croatian Makers - pregled 2019.

IRIM-ov utjecaj – više od 200.000 djece i 3.000 učitelja u Hrvatskoj!

30.12.2019.

The English version can be found here.

U ovoj smo godini formalno proslavili 5. rođendan osnivanja IRIM-a, te 4 godine od kad smo krenuli s našim prvim projektom – Croatian Makers ligom.

Da nam je tada netko rekao da ćemo stvoriti najveći izvannastavni ekosustav projekata u STEM području u Europi ne bi mu vjerovali – ali, projekt po projekt, godinu po godinu dotakli smo više od 200.000 djece i više od 3.000 profesora samo u Hrvatskoj i promijenili njihovu perspektivu na bolje

Pregled 2018. godine možete pogledati ovdje, a 2017. ovdje. U nastavku, zbog sažetosti, prenosimo pregled ključnih tema i projekata iz 2019.

 • Croatian Makers liga
 • Napredno robotičko natjecanje MakeX
 • World Adolescent Robotic Championship (WARC)
 • Društveno korisno učenje: STEM revolucija u zajednici
 • STEM revolucija u razrednoj nastavi
 • Digitalne knjižnice za lokalni razvoj
 • Digitalni građanin
 • Junior Engineer Academy Network Croatia
 • Generacija NOW
 • STEM auto
 • Suradnja sa SOS Dječjim selom
 • Sudjelovanje u drugim projektima
 • Izradi! edukacijski portal
 • Donacije

Croatian Makers liga

Liga je ušla u petu godinu provedbe projekta. S više od 550 uključenih ustanova i dosegom do oko 12.000 djece u Hrvatskoj te 800 uključenih ustanova u susjednim zemljama najveći je projekt takve vrste u EU.

Iz godine u godinu dopunjavamo sadržaj Lige kako bi sudionici imali priliku steći nova znanja. U školskoj godini 2018./2019. Ligu smo obogatili donacijom senzora boje, temperature i vlage, a u školskoj godini 2019./2020. donirali smo robotske hvataljke koje je ekipa IRIM-a projektirala i proizvela. Kroz ciklus STEM auta, uz financijsku podršku Google-a kroz program Google Educator Grant, smo educirali sve uključene nastavnike i omogućili sudionicima stjecanje novih znanja u STEM područjima. Više pogledajte ovdje.

Organizirali smo Superfinale Lige – natjecanje za najbolje timove iz školske godine 2018./2019. na kojem je sudjelovalo 75 najboljih timova iz cijele Hrvatske (pogledajte ovdje).

Kako bi olakšali sudjelovanje u Ligi i smanjili administrativno opterećenje učitelja i mentora uveli smo Neuron – novi, jednostavni i centralizirani sustav za praćenje sudjelovanja u Ligi koji smo darovali i partnerima na Kosovu.

Provedba lige sufinancirana je sredstvima Zaklade Hrvatska za djecu, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Google-a.

Napredno robotičko natjecanje MakeX

MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj, edukacijskoj robotici koje promovira učenje u raznim poljima znanosti i tehnologije potičući suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost ka rješavanju stvarnih problema, a temelji se na istoj tehnologiji koju koristimo u Croatian Makers ligi.

Pod našom organizacijom u Zagrebu je održano otvoreno Europsko prvenstvo na kojem je sudjelovalo gotovo 100 timova i više od 200 natjecatelja. Više pogledajte ovdje.

Najbolji timovi osvojili su ulaznice za svjetsko MakeX natjecanje održano u Kini i u konačnici postigli sjajne rezultate – većina timova je među 50 najboljih timova u svijetu, a najbolje rangirani je tim Online beta iz Hrvatske s osvojenim 5. mjestom. Više pogledajte ovdje.

Projekt MakeX je sufinanciran sredstvima Zaklade Hrvatska za djecu.

World Adolescent Robotic Championship (WARC)

WARC je festival mladih robotičara koji okuplja više od 400 učenika i njihovih mentora iz više od 20 zemalja cijeloga svijeta na kojem natjecatelji imaju priliku pokazati svoje talente i vještine u programiranju i robotici kroz nekoliko kategorija.

IRIM (kao organizator regionalnog MakeX natjecanja) je dobio mogućnost pozvati dva tima iz Hrvatske na natjecanje – ekipa iz OŠ Josipa Antuna Ćolnića, Đakovo koja je osvojila ukupno 17. mjesto  i ekipu iz Zajednice tehničke kulture Osijeka koja je bila najbolji internacionalni tim s osvojenim 8. mjestom. Dodatno su osvojili i posebnu nagradu – ”Best modification award” za tim s najboljim inženjerskim modifikacijama za robota. Više pogledajte ovdje i ovdje.

Društveno korisno učenje: STEM revolucija u zajednici

Kroz suradnju s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Fakultetom organizacije i informatike te Veleučilištem u Karlovcu razvili smo programe društveno korisnog učenja kroz koje su se njihovi studenti uključili u naše projekte stvarajući edukacijske materijale i održavajući radionice.

Kroz projekt je uključeno više od 50 studenata u projekte IRIM-a, održano 25 STEM dana otvorenih vrata kroz koje je STEM kao tema približen javnosti, održan je robotički kamp za najbolje učenike u Croatian Makers ligi te je održana stručna konferencija na temu društveno korisnog učenja.

Više pogledajte ovdje i ovdje, a video o projektu je ovdje.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije, kroz program ESF, a iako je projekt formalno završio implementacija aktivnosti se nastavlja na svim fakultetima, a priključio se i Filozofski fakultet u Zagrebu.

STEM revolucija u razrednoj nastavi

IRIM, u suradnji s Rotary District 1913 i Rotary klubom Zagreb Centar provodi projekt razvoja digitalne pismenosti u osnovnim školama pod nazivom STEM revolucija – razredna nastava.

U pilot projekt smo početkom ožujka 2019. godine uključili 57 škola iz Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, donirali micro:bitove za učenike, održali edukacije za uključene nastavnike i razvili edukacijske materijale za korištenje micro:bita u razrednoj nastavi unutar tema postojećeg kurikuluma. U projekt je uključeno više od 150 nastavnika i 250 učenika.

Ovim projektom postajemo jedna od prvih zemlji u svijetu s integriranim podučavanjem digitalne pismenosti kroz fizičko računalstvo od 1. razreda osnovne škole. Više pogledajte ovdje i ovdje.

Digitalne knjižnice za lokalni razvoj

Naslanjajući se na uspješne projekte koje provodimo u knjižnicama pronašli smo partnere u Švicarskoj s kojima ćemo projekte koji su već prisutni u knjižnicama u Hrvatskoj uvesti kao pilot projekt u 5 knjižnica u Švicarskoj, ali i zajednički razviti alate kojima ćemo knjižnice u obje zemlje obogatiti opremom i edukacijskim materijalima za provedbu Citizen science projekata.

Kompleti edukacijskih alata bit će donirani i instalirani u knjižnice te će kontinuirano mjeriti ekološke varijable dok će dio kompleta biti na raspolaganju građanima za besplatnu posudbu i provedbu istraživanja te prikupljanje podataka. Ovime želimo osnažiti djecu i odrasle da kroz stjecanje STEM znanja i digitalnih kompetencija postanu aktivni građani, kreatori znanja i održivog razvoja u svojim lokalnim zajednicama. Više pogledajte ovdje.

Projekt financira Švicarska konfederacija kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.

Digitalni građanin

Kroz projekt Digitalni građanin transformirali smo knjižnice u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu u digitalne inovacijske i obrazovne centre, te smo svim knjižnicama koje su se uključile u projekt donirali micro:bitove i BOSON dodatke za micro:bitove za radionice i posudbu, a najmotiviranijim knjižnicama smo donirali i 3D pisače.

U knjižnicama smo kroz fizičke radionice i posjete educirali knjižničare za korištenje opreme i provedbu radionica programiranja, digitalne kreativnosti, 3D modeliranja i ispisa. U godini dana educirali smo gotovo 380 knjižničara koji su održali više od 1.500 besplatnih radionica za više od 13.000 građana, oprema je posuđena više od 20.000 puta.

Više pogledajte ovdje.

Junior Engineer Academy Network Croatia

IRIM je zajedno s Deutsche Telekom Zakladom osnovao mrežu od 15 „Junior Engineer Academy“ srednjoškolskih ustanova u Hrvatskoj, čime je stvorio prvu JEA mrežu izvan Njemačke.

Cilj mreže je potaknuti zanimanje mladih ljudi za tehnička, inženjerska i znanstvena zanimanja te olakšati njihov prijelaz iz škole na sveučilišta, programe strukovne izobrazbe i tržište rada.

Kroz projekt su srednje škole opremljene naprednom Arduino opremom i 3D pisačima, profesori su educirani za rad s učenicima, a učenici su stvorili svoje prve projekte.

U 2020. godini će škole krenuti s radom na vlastitim projektima uz mentorstvo tvrtki koje će postati dio mreže. Više pogledajte ovdje i ovdje.

Generacija NOW

U partnerstvu s Hrvatskim Telekomom provodimo projekt Generacija NOW koji nastavlja s projektom uvođenja Internet of Things tehnologija u škole i udruge diljem Hrvatske. Cilj je povezati postojeća i nova znanja pri korištenju Internet of Things tehnologije, razvijati kreativnost, inovativnost i stvoriti priliku da djeca realiziraju IoT projekte od koncepta do gotovog modela te međusobno uče jedni od drugih.

Sredinom godine održana je velika prezentacija prošlogodišnjih radova iz projekta Generacija NEXT (pogledajte ovdje) a ove smo godine uključili novih 110 ustanova u projekt, više ovdje.Sve novo uključene ustanove dobile su komplete Arduino opreme i dodatne komplete senzora, a ove smo godine uključili i 20 ustanova koje provode projekt s djecom iz razredne nastave.

STEM auto

Održali smo 5 ciklusa STEM auta, projekta u kojem putujemo Hrvatskom i održavamo besplatne radionice digitalne pismenosti, robotike i programiranja.

U ovoj godini smo educirali djecu, ali po prvi puta i nastavnike o tehnologijama koje koristimo u našim projektima (mBot roboti, dodaci za robote, micro:bitovi,…).

IRIM-ovi edukatori su posjetili gotovo sve dijelove Hrvatske (od Makarske do Čakovca, od Vukovara do Pule) te su održali ukupno 92 radionice s više od 1100 sudionika (550 djece i 550 nastavnika).

Više o STEM autu i pojedinim ciklusima pogledajte ovdje.

Suradnja sa SOS Dječjim selom

U nastavku dobre suradnje između Rotary E-kluba Hrvatska, Rotary kluba Zagreb Centar i IRIM-a uz donaciju Erste banke, nastavili smo projekte sa SOS Dječjim selom Lekenik i podijelili opremu (3D printer, roboti, dodaci za robote i micro:bitove, računalo,…) koju će djeca zajedno s mentorima koristiti samostalno u svom radu i aktivnostima.

Edukatori IRIM-a i drugi uradi sam entuzijasti održali su niz radionica za djecu iz SOS dječjeg sela. Više pogledajte ovdje i ovdje.

SOS Dječje selo Lekenik već nekoliko godina aktivno sudjeluje u aktivnostima IRIM-a (Croatian Makers liga, STEM revolucija, Internet of Things tehnologije, STEM auto,…) gdje postižu odlične rezultate, a ove su godine djeca iz sela postali i mentori/edukatori – posjetili su SOS dječje selo u Austriji gdje su educirali korisnike dječjeg sela u Hinterbrühl-u o korištenju micro:bitova i mBot robota te ostavili ove tehnologije kao poklone djeci kako bi mogli i samostalno nastaviti. Više pogledajte ovdje.

Sudjelovanje u drugim projektima

Kao i prošle godine IRIM je bio glavni pokrovitelj Večeri matematike jer ‘M u STEM predstavlja Matematiku’. Cilj projekta popularizacija matematike, a u kojoj je ove godine sudjelovalo oko 800 osnovnih i srednjih škola, vrtića i drugih edukativnih ustanova (službeni broj sudionika još uvijek nije dostupan, zbrajaju se sudionici), a dio zadataka rješavao se upravo korištenjem micro:bita. Više pogledajte ovdje.

Strateški smo partner u projektu koji uvodi digitalnu pismenost i programiranje u ruralnu Šri Lanku. Kroz projekt je donirana oprema i educirani su profesori i volonteri da u 100 škola provode edukacijske aktivnosti s micro:bitom. Više pogledajte ovdje.

Projekt ProMikro koji je IRIM pokrenuo s Ministarstvom znanosti i obrazovanja  je ušao u 3 godinu provedbe i dao je temelje za uvođenje informatike u osnovne škole. U 2019. priključno je još škola, poslano oko 1000 micro:bitova za novouključenu djecu, uključeno i educirano 100 novih nastavnika što pokazuje nastavak interesa za projekt.

IRIM već treću godinu sudjeluje na Otvorenim danima Instituta Ruđer Bošković (ODI) – popularno-znanstvenoj manifestaciji koju je do sada posjetilo više od 35.000 sudionika. Posjetitelji su mogli programirati micro:bitove, voziti robote te ponijeti sa sobom 3D isprintane modele. Više pogledajte ovdje.

Kao partner smo sudjelovali na izložbi “Hrvatska glagoljica” u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Izložba je spojila moderne edukacijske tehnologije poput micro:bita i 3D printera sa starim glagoljičnim pismom, a za izložbu je stvoren i najveći micro:bit na svijetu čiji video prikaz možete pogledati ovdje (FB video). Izložbu je posjetilo više od 6.500 ljudi, a više možete vidjeti ovdje.

Ovogodišnja Noć muzeja imala je temu: Muzeji – Inovacije i digitalna budućnost. IRIM je sudjelovao na manifestaciji održavajući besplatne radionice u suradnji s Tiflološkim muzejom u Zagrebu (muzej koji čuva građu vezanu uz osobe s invaliditetom, s naglaskom na osobe oštećena vida) demonstrirajući kako tehnologija može pomoći osobama s oštećenjima vida te interaktivnom izložbom i demonstracijom u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Više pogledajte ovdje.

Izradi! edukacijski portal

Nastavili smo s razvojem edukacijskih materijala za sve naše tehnologije i stvorili veliki repozitorij materijala koji možete koristiti čak i ako niste sudionik u našim projektima – na taj način kontinuirano doprinosimo razvoju edukacije u STEM području i uradi sam pokretu. Pogledajte ovdje.

Donacije

Stup i oslonac našeg financiranja jesu donacije obitelji Bakić. Međutim, jako smo ponosni i zahvalni na donacijama koje dobivamo sa svih strana. Naši najveći donatori, sponzori i podupiratelji u 2019. godini su: Google, Hrvatski Telekom, Hyundai, Bruketa&Žinić&Gray, Undabot, Westgate, TDK Croatia  i mnoga druga trgovačka društva koja su donacijama podržali naš rad.

Naši su projekti sufinancirani od ESF fonda Europske unije, fonda za Švicarsko-hrvatsku suradnju, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Zaklade Hrvatska za djecu, pojedinih županija i drugih.

No, posebnu zahvalnost osjećamo prema građanima iz zemlje i inozemstva koji podržavaju naš rad jednokratnim i višekratnim donacijama. Ako nas želite podržati, pogledajte ovdje.

Novosti iz IRIM-ovih projekata

Rezultati 4. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Rezultati 4. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Odabrane ustanove koje sudjeluju u donacijskom natječaju Generacija NOW 2023./24.

Odabrane ustanove koje sudjeluju u donacijskom natječaju Generacija NOW 2023./24.

Rezultati 3. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Rezultati 3. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Otvoren novi donacijski natječaj projekta Generacija NOW 2023./24.

Otvoren novi donacijski natječaj projekta Generacija NOW 2023./24.

IRIM/Croatian Makers – pregled 2023. godine

IRIM/Croatian Makers – pregled 2023. godine

Intervju s Bojanom Dujković-Blagojević: suradnja kroz projekt uvođenja umjetne inteligencije u škole

Intervju s Bojanom Dujković-Blagojević: suradnja kroz projekt uvođenja umjetne inteligencije u škole

Aurora Necko: put od učenice radoznale za programiranjem do inovativne i uspješne studentice elektrotehnike i računarstva

Aurora Necko: put od učenice radoznale za programiranjem do inovativne i uspješne studentice elektrotehnike i računarstva

Rezultati 2. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Rezultati 2. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Rezultati 1. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Rezultati 1. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Sudjelovali smo na STEM Festivalu posvećenom znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici

Sudjelovali smo na STEM Festivalu posvećenom znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici

Završna konferencija projekta “Umjetna inteligencija u STEM edukaciji”

Završna konferencija projekta “Umjetna inteligencija u STEM edukaciji”

Završna izložba i hackaton: odabrani najbolji projekti Generacije NOW 2022./23.

Završna izložba i hackaton: odabrani najbolji projekti Generacije NOW 2022./23.

Održano je Superfinale Croatian Makers lige 2022./23.

Održano je Superfinale Croatian Makers lige 2022./23.

JEA 2.0: odabir najboljeg rada i završetak projekta

JEA 2.0: odabir najboljeg rada i završetak projekta

Rezultati 4. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

Rezultati 4. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

STEM auto 2023. – Nova Gradiška, Dragalić, Gornji Fodrovec, Križevci i Visoko

STEM auto 2023. – Nova Gradiška, Dragalić, Gornji Fodrovec, Križevci i Visoko

Rezultati 3. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

Rezultati 3. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

Rezultati 2. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

Rezultati 2. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

3. kolo Croatian Makers lige – predstavljanje projekta i natjecanja

3. kolo Croatian Makers lige – predstavljanje projekta i natjecanja

Počelo je 3. kolo Croatian Makers lige – prvo fizičko kolo u ovoj školskoj godini

Počelo je 3. kolo Croatian Makers lige – prvo fizičko kolo u ovoj školskoj godini