fbpx

Digitalni građanin - update

U prvoj polovici 2019. godine 90 radionica u više zemalja, donacija BOSON dodataka i 3D printera!

30.9.2019.

Kroz projekt Digitalni građanin željeli smo transformirati knjižnice u digitalne inovacijske i obrazovne centre te smo, u manje od godinu dana, svim knjižnicama koje su se uključile u projekt, donirali micro:bitove i BOSON dodatke za micro:bitove za radionice i posudbu, a dijelu knjižnica (najmotiviranijima) smo donirali i 3D pisače.

Pogledajte u nastavku kratki pregled projekta od njegovog početka do sada!

Digitalni građanin je projekt IRIM-a u koji smo uključili 170 knjižnica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu.

Kroz projekt u njima omogućujemo da moderna edukacijska tehnologija bude dostupna odraslima i djeci besplatno (uvođenje digitalnih vještina u lokalne zajednice). Za sve tehnologije smo educirali knjižničare kroz nekoliko edukacijskih ciklusa te se u knjižnicama sada održavaju radionice za djecu i odrasle, a oprema se može posuditi i koristiti i kod kuće.

Projekt smo započeli uz financijsku potporu Google.org-a u iznosu od 250 tisuća dolara u studenom 2018. godine.

Projekt smo podijelili u nekoliko faza/aktivnosti

Uvodna aktivnost: tjedan programiranja u Hrvatskoj

Od 22. do 29.11. održavao se Tjedan programiranja u kojem su sudjelovale knjižnice projekta STEM revolucija se nastavlja: knjižnice. U aktivnostima je sudjelovalo više od 30 knjižnica s besplatnim radionicama programiranja koristeći micro:bitove.

Uključenje novih knjižnica u projekt

Početkom 2019. godine, uz postojećih 100 knjižnica koje su već sudjelovale u našem ranijem projektu s knjižnicama pod nazivom STEM revolucija se nastavlja: knjižnice u projekt Digitalni građanin uključili smo novih 70 knjižnica iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Kosova u projekt uz 100 knjižnica.

Edukacije za knjižničare

Edukaciju svih knjižničara u projektu smo podijelili u nekoliko faza. Prvo smo educirali edukatore, Croatian Makers ambasadore koje smo naučili osnovama korištenja 3D pisača te ih upoznali s BOSON setom dodataka za micro:bit.

Nakon toga su Croatian Makers ambasadori i IRIM-ovi edukatori održali 3 ciklusa edukacija po Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Kosovu za sve knjižničare na kojima su ih: upoznali s micro:bitom i mogućnostima korištenja mikrokontrolera, upoznali ih s BOSON setom dodataka te u trećem ciklusu edukacije ojačali knjižničare za provedbu radionica s micro:bitom i dodacima za građane u knjižnicama Ukupno smo održali više od 80 edukativnih radionica za knjižničare.

3D pisači u knjižnicama

U lipnju 2019. godine otvorili smo i natječaj za donaciju 3D printera. Zaprimili smo velik broj vrlo kvalitetnih prijava te smo odabrali dio najmotiviranijih i najaktivnijih knjižnica u projektu kojima smo donirali 3D printere, filamente (potrošni materijal za izradu 3D modela) i edukaciju o korištenju opreme.

Radionice programiranja za javnost i posudbe opreme

U knjižnicama su se, tijekom projekta, počele održavati besplatne radionice programiranja micro:bitova i korištenja BOSON dodataka za sve zainteresirane (djecu i odrasle).  Knjižničari su održali više od 900 radionica u kojima je sudjelovalo preko 9800 sudionika. Osim radionica, sve knjižnice su omogućile i posudbu micro:bitova i BOSON dodataka. Do rujna 2019. ukupno je oprema je u knjižnicama posuđena više od 14.000 puta.

Pratite projekt i dalje. Uskoro imamo u planu završni događaj gdje ćemo prezentirati učinak projekta nakon godinu dana djelovanja.

Više informacija objavljujemo uskoro!

Druge vijesti iz projekta